0 comments

Review Radeon RX 5700 și RX 5700XT – Sufletul pereche al Ryzen 3000 – Zona IT

by on 7 iulie 2019
 

Odată cu lansarea de noi procesoare din seria AMD Ryzen, era un moment oportun pentru a completa setul cu o placă video, iar Radeon au lansat, nu una, nu două, ci trei plăci video noi. Este vorba de Radeon RX 5700, Radeon RX 5700XT și Radeon RX 5700XT 50th Anniversary Edition. Am avut ocazia să mă joc cu primele două dintre acestea, iar momentul nu putea fi mai bun, întrucât la începutul acestei săptămâni m-am ocupat și de seria NVIDIA Super. Haideți să vedem dacă AMD au dat lovitura și cu plăcile video.

Detalii Tehnice

Noile plăci video de la Radeon schimbă regulile jocului și oferă o arhitectură nouă, RDNA și un proces de fabricație pe 7nm, la fel ca în cazul procesoarelor Ryzen din a treia generație. Alături de specificații mai puternice și noutăți precum memoria GDDR6, seria nouă de plăci de gaming de la AMD vine cu un pachet software mai generos și tehnologii care îmbunătățesc performanța in-game. Este vorba de Radeon Image Sharpening (RIS) care redă claritatea imaginilor distorsionate de efecte vizuale in-game, Radeon Anti-Lag ce are ca scop îmbunătățirea performanței în titluri eSports și suport pentru rezoluții și rate de refresh mai mari decât până acum, cu suport chiar și pentru rezoluția 4K la 144Hz prin intermediul DisplayPort 1.4.

Înainte de a testa plăcile, știam puțin spre deloc despre acestea, deoarece punctul de interes al acestei lansări sunt, desigur, procesoarele. Citind puțin despre ele, am aflat că vor să fie două soluții pentru gaming high-end, succesoarele de suflet ale plăcilor din seria Radeon RX Vega, astfel încât mezina familiei, Radeon RX 5700 este în competiție directă cu NVIDIA GeForce RTX 2060, dar cu specificații asemănătoare mai de grabă cu ale variantei Super ale aceleiași plăci NVIDIA. Avem așadar arhitectură NAVI pe 7nm, tactată la 1465Mhz cu două moduri de boost, unul de joc la 1625Mhz și unul Boost care urcă până la 1725Mhz. Alături de 8GB de memorie GDDR6 pe o magistrală de 256 de biți, specificațiile sună foarte bine, până ajungem la TDP-ul de 185W, unde personal îi acord acestei plăci o bulină neagră.

Același lucru este valabil și pentru modelul XT, care vine cu aceeași cantitate de memorie pe aceeași magistrală, dar cu frecvențele mărite, astfel încât base clock-ul pleacă de la 1605Mhz și urcă la 1755Mhz, respectiv 1905Mhz. Asta se simte însă și in consum, Radeon RX 5700XT având nevoie un TDP de 225W, ambele plăci necesitând două alimentări suplimentare, una de 6 pini și una de 8 pini. Este însă o scădere față de seria Vega și sper să se simtă și în departamentul de temperaturi, dar despre asta putem vorbi abia când vom avea pe piață modele aftermarket .

Design

Am ajuns la partea care cel puțin pe mine, mă interesează destul de mult și anume, cum arată și cum sunt construite jucăriile astea. Voi începe prin a spune că sunt puțin dezamăgit de faptul că vedem în continuare un cooler de tip turbină, care este puțin cam prea vechi pentru anul în care ne aflăm și din punctul meu de vedere, ineficient când vine vorba de răcirea plăcii. Radeon RX 5700 arată asemănător cu plăcile OEM din seria ATI Radeon HD 5770. Avem un bloc de aluminiu gri antracit cu un ventilator turbină. Pe față și laterala plăcii găsim logo-ul Radeon, roșu, iar pe spate, pe back… Stați o secundă. Nu există un backplate pentru această placă. O altă mișcare foarte proastă. Sunt conștient că un backplate nu este neapărat de ajutor când vine vorba de performanța plăcii, ci de cele mai multe ori este element de design, dar cum poți lansa o placă video care se vrea și într-un target destul de competitiv, in 2019, fără să îi pui un amărât de backplate din aluminiu de 1mm?! Radeon RX 5700XT este însă un alt tip de animal, iar designul este foarte diferit. Nu știu încă dacă îmi place sau nu faptul că placă este „bușită la transport” sau dacă mă încântă ideea că aduce a casetă VHS, însă de această dată vedem o construcție mai slabă decât în cazul modelului mai slab, dar măcar avem parte de un backplate. Este clar că AMD au ignorat aproape complet aspectul în detrimentul specificațiilor mai mari, dar în același timp arată lipsa lor de experiență când vine vorba de atenția la detalii.

Performanță

Dacă până în acest punct, plăcile video de la AMD m-au dezamăgit și mi-au dat impresia că vedem încă o dată Vega 56 și Vega 64, după ce am comparat cele două plăci cu NVIDIA GeForce RTX 2060 Super, mi-am schimbat părerea în bine și aștept cu inima la gât o implementare custom din partea producătorilor precum Sapphire, ASUS, MSI și Gigabyte care în trecut au făcut o treabă bună cu răcirea plăcilor cu TDP mare. Pentru cele trei plăci video pe care le-am inclus în această sesiune, am folosit o nouă platformă de teste care include un procesor AMD Ryzen 9 3900X, 16GB RAM la 3600Mhz în dual-channel și un SSD NVMe de 2TB, toate pe o placă de bază ASUS Crosshair VIII Hero Wi-Fi. Setările folosite au fost, ca de obicei, Ultra, pe cele trei rezoluții principale (1080p, 1440p și 2160p), de această dată însă testând placa de la NVIDIA cu Ray Tracing-ul dezactivat pentru a compara corect cele trei plăci.

Teste Sintetice

Rezultate Jocuri

Exact cum spuneam și la începutul acestei secțiuni din review. Radeon RX 5700 și RX 5700XT își spală păcatele făcute în departamentul design și consum cu performanțe care întrec ceea ce ni se promisese inițial. Știam că RX 5700 urma să fie rivalul în piață pentru RTX 2060, însă nimeni nu m-a pregătit pentru o placă substanțial mai ieftină care oferă performanțe asemănătoare, în unele cazuri chiar mai bune, iar sora mai mare, RX 5700XT, este într-o poziție bună, cu rezultate apropiate de RTX 2070, dar la aproape același preț cu RTX 2060 Super.

Concluzie

Așa cum am spus și în review-ul generației noi de procesoare Ryzen, AMD s-au întrecut pe ei înșiși cu această lansare care pentru mine, va rămâne un landmark și au reușit încă o dată să ofere un produs imecabil când vine vorba de raport calitate/preț. Este vorba de Radeon RX 5700XT, care este cu doar 50 de dolari mai scumpă decât modelul mai slab, dar oferă simțitor mai multă putere decât acesta și se situează sub RTX 2060 Super ca preț, placă pe care o învinge în testele de gaming.

Am spus-o primul și notați după mine. Combinația anului în materie de componente de gaming va fi Ryzen 7 3700X și Radeon RX 5700XT. Ambele produse oferă o performanță uimitoare și un raport calitate/preț mai bun ca niciodată. Îmi pare foarte bine că am apucat să le testez și să-mi dau cu părerea și aștept să văd ce impact va avea această lansare în piața de componente de PC.

Citeste stirea completa