0 comments

ROG Zephyrus M (GM501GS) Review: Da, se poate gaming și pe laptop!

by on 20 iunie 2018
 

Republic of Gamers inovează cu adevărat și nu se încurcă la capitolul laptopuri de gaming! ROG Zephyrus M (GM501GS) este cea mai nouă adiție pe segmentul laptopurilor de gaming. Acest model a fost lansat de curând la Computex, în Taipei și, în premieră, a sosit și în România… extrem de repede.

Noua generație de laptopuri din seria ROG vine cu un design schimbat față de generația de anul trecut, iar această schimbare de design este una radicală, simplificată și parcă împrumutată de la gama Vivobook Pro.

Dotări Hardware: Pentru a oferi un echilibru între preț și performanță, ROG Zephyrus M (GM501GS) vine cu o placă video nVidia GTX 1070 Max-Q  în loc de GTX 1080 Max-Q . Da, poate că avem cu câteva FPS-uri mai puțin dar, în același timp, căldura degajată și consumul de curent sunt mai mici. Oricum, și această placă este una suficient de puternică pentru a ne putea juca la detalii mari. Pe parte de procesare, se remarcă un Intel Core i7 8750H cu 6 nuclee cu 12 threaduri. Pentru a evita alte limitări, cei de la Asus au mai adăugat 32GB RAM la 2666MHz în combinație cu un SSD de 512GB pe M.2 și un SSHD de 1TB.

Display: Ecranul este mat și are o diagonală de 15  inch la rezoluție Full HD. Pentru a oferi o experiență completă de gaming, ecranul are un refresh de 144Hz, cu suport pentru G-Sync.

Răcire: Un aspect unic, prin care acest laptop diferă de restul, este partea inferioară, care se ridică precum o capotă atunci când ecranul este în poziție verticală. Acel spațiu are rol de aerisire, practic aerul intrând pe acolo și fiind eliminat prin spatele și prin lateralul laptopului. Acesta este secretul folosit de Asus pentru a introduce o placă video și un procesor atât de puternice într-o carcasă subțire, de doar 2 cm.

Conectica: Zephyrus M cântărește 2.5KG, nu este cel mai ușor de pe piață în categoria sa, dar este foarte puternic. Și partea de conectivitate este bogată, dar duce lipsa unui port LAN și a unui cititor de carduri. Totuși, regăsim patru porturi USB 3.1, un port Thunderbolt 3, un jack pentru căști de 3.5mm și un HDMI.

Software: Zephyrus M stă excelent și la partea de control software. Gaming Center este numele aplicației din care puteți controla și urmări activitatea procesorului sau a plăcii video. De aici aveți acces la temperaturi și puteți schimba turația ventilatoarelor. Interfața este futuristă, iar la prima vedere poate fi puțin derutantă, dar vă veți obișnui repede cu ea. În partea inferioară este poziționat accesul rapid la Aura Sync, de unde puteți controla iluminarea RGB a tastaturii. Tot în partea inferioară există acces la Gamevisual,  Sonic Radar III și Sonic Studio III, dar și la Gamefirst V. Profilul Fan Overboost turează ventilatoarele la maxim și în mod permanent, astfel veți obține performanțe maxime din partea procesorului și a plăcii video.

 

În full load, temperatura procesorului a fost ținută sub 90 de grade, iar placa video sub 75 de grade. Am testat laptopul și în jocuri, chiar dacă acesta este doar un sample: am încercat DOOM și PUBG. În DOOM, cu detalii pe ultra, am avut o medie de 150 FPS-uri. În PUBG, cu toate detaliile la maxim, am avut o medie de 95 FPS-uri; așadar, laptopul impresionează la capitolul performanță și îl putem considera un adevărat desktop replacement.