0 comments

Săftoiu, despre listele PNL pentru parlamentare: Se regăsesc parlamentari care ar putea fi premiaţi pentru chiul, dar au știut să vorbească cu paltonul liderului

by on 28 octombrie 2020
 

Deputatul PNL Adriana Săftoiu, care nu mai figurează pe listele partidului pentru un nou mandat, spune că pe liste se regăsesc parlamentari care ar putea fi premiaţi pentru chiul, persoane nule ca activitate parlamentară, care ”au practicat tăcerea ca mod de a se exprima, dar au stiut să vorbească cu paltonul liderului”.

  • „Am făcut greșeala să mă uit la listele partidelor pentru parlamentare, cu ceva mai multă atenție la colegii mei de partid, cu foarte puțină atenție la traseiști. Aici păcatul e vizbil chiar dacă e justificat ridicol de marele lider: orice vot e bun dacă te ajută să rămâi pe scaun.
  • Nu e nicio problemă că nu sunt eu acolo sau alți colegi care, din punct de vedere parlamentar, meritau măcar și un loc neeligibil. Si o spun cu toată împăcarea, chiar nimeni nu e atât de bun ca să fie regretat”, afirmă Adriana Săftoiu.

Ea spune că pe liste se regăsesc însă „parlamentari care ar putea fi premiați pentru chiul, care aveau grijă să nu lipsească de la votul final că acolo e o monitorizare mai exactă, persoane care, în particular, ar putea fi drăguțe, dar la nivel de activitate parlamentară sunt nule, au practicat tăcerea ca mod de a se exprima, dar au stiut să vorbească cu paltonul liderului”.

  • „Doar că asta nu e activitate parlamentară, e energie infinit disponibilă pentru a atârna de clanța care poate să îți deschidă ușa, nu îi poți asocia cu nici un proiect parlamentar, unii, cărora dacă le scoți din discurs imprecația, nu au nimic de spus, duc lipsă de argumente, adeseori de cultură minimală, dar pot să înșire platitudini până la epuizarea timpului, persoane care au adus combativitatea de stadion in Parlament, cărora le e mai familiară onomatopeia, cuvintele fiindu-le oaresicum străine, să îi vezi deschizând listele la Senat, la Camera Deputaților, mă întreb: ori țara asta e pierdută, ori e un experiment ca să ne trezim”, mai comentează Adriana Săftoiu.

Ea crede că votul e atât de viciat încât nu mai există niciun instrument de a sancţiona aşa bătaie de joc şi că alegătorii ar trebui să fie mult mai duri cu cei pe care îi susţin decât cu adversarii.

  • „Si dacă aveți chef de analiză priviți cu atentie numele celor care rămân în dreptul localității voastre si intrebați-vă ce știți despre ei. Mulți se laudă că v-au reprezentat si, vai, vor continua să vă reprezinte, cel mai des prin activitate pe FB, de exemplu prin “share” la postările de partid. Cei mai mulți sunt puși în locuri sigure pe listă așa încât, si dacă votăm 10 la sută, ei tot vor fi acolo, mulțumiți că sunt miezul națiunii. Cum să îi sancționăm? În primul rând, renunțați să ii iertați pe ai voștri. Fiți mult mai duri cu ai voștri decât cu adversarii. Altfel, nu mai avem nicio sansă”, adaugă Săftoiu.

PNL mizează, în urma rezultatului alegerilor locale, că la parlamentarele din 6 decembrie ar putea obține între 100-120 de mandate de deputați și 50 de mandate de senatori.

Conducerea PNL a decis să pună pe locuri eligibile și foști parlamentari PSD, ALDE și PRO România și foști miniștri ai acestor partide, ca recompensă că au votat schimbarea Guvernului PSD și învestirea Guvernului Orban. Este vorba despre Daniel Constantin, promovat de Dan Voiculescu în funcția de președinte al Partidului Conservator, ministru în guvernele Ponta, Grindeanu și Tudose, Sorin Cîmpeanu, fost ministru în Guvernul Ponta, fost parlamentar PRO România sau Toma Petcu, fost ministru al Energiei în Guvernele Grindeanu și Tudose, susținut de Daniel Chițoiu și deputat ales pe lista ALDE.

Nouă parlamentari traseiști care prind noi mandate:

  • Mihăiță Găină ales deputat pe lista PSD în trei legislaturi
  • Elena Hărătău aleasă deputat pe lista PSD Bacău
  • Andrei Alexandru ales deputat pe lista PSD Giurgiu
  • Cristina Burciu, aleasă deputat pe lista PSD de Cluj,
  • Liviu Ioan Balint ales deputat pe lista PMP Sălaj
  • Mircea Banias ales deputat pe lista ALDE
  • Florică Calotă ales deputat pe lista ALDE
  • Eugen Gioancă ales senator pe lista PSD Dolj
  • Ioan Chisăliță ales senator pe lista PSD Caraș-Severin
  • În schimb, parlamentari precum Adriana Săftoiu, Ovidiu Raețchi și Tinel Gheorghe nu se mai regăsesc pe liste.