0 comments

Senatul a dat undă verde pentru legea Romexpo / PSD, PNL și UDMR au votat ca statul să cedeze gratuit terenul / Legea merge la Camera Deputaților care este forul decizional

by on 10 noiembrie 2021
 

Senatorii au adoptat,miercuri proiectul de lege prin care ar urma să fie transferate, cu titlu gratuit, 46 hectare de teren către Camera de Comerţ, pentru dezvoltarea unui proiect imobiliar. Proiectul a fost trimis la reexaminare de către președintele Klaus Iohannis. Senatorii PSD, PNL și UDMR au votat din nou prevederile actuale ale proiectului, fără a bloca transferarea terenului.

Cu 81 pentru, 38 contra și 2 abțineri, proiectul a trecut de Senat cu voturile PSD, PNL și UDMR. Proiectul vizează transmiterea cu titlu gratuit în proprietatea Camerei de Comerţ a terenurilor proprietate privată a statului aflate în folosinţa gratuită a CCIR, pentru realizarea, în maximum 40 de ani, de proiecte de dezvoltare urbană durabilă.

Senatorii au dezbătut și votat proiectul de lege în regim de urgență după ce la comisia de specialitate singurul amendament admis vine în completarea legii în sensul în care terenurile menţionate se transmit cu titlu gratuit în proprietatea CCIR în scopul „desfăşurării exclusiv a activităţii specifice cu caracter de continuitate şi al realizării, în termen de maxim 40 de ani de la data dobândirii dreptului de proprietate, de proiecte de dezvoltare urbană durabilă pe terenurile respective, menite să susţină mediul de afaceri”.

În 31 martie, președintele Klaus Iohannis a trimis Parlamentului spre reexaminare Legea pentru modificarea și completarea Legii camerelor de comerț din România nr. 335/2007. Actul normativ prevede transmiterea cu titlu gratuit Camerei de Comerț și Industrie a României a terenului de 46 hectare de la Romexpo. Astfel, Camera de Comerț ar putea să se asocieze cu dezvoltatorii Iulius Mall și să construiască 14 turnuri în curtea Romexpo.

Proiectul de lege care permite Camerei de Comerț să se asocieze cu dezvoltatorii Iulius Mall și să construiască 14 turnuri în curtea Romexpo a fost aprobat de Camera Deputaților, cu votul PNL, PMP și PSD, în 2 septembrie 2020.

Parlamentarii USR au atras atenția public în repetate rânduri că proiectul este „un tun imobiliar” și că la prețul pieței, statul român ar putea obține 500 milioane de euro pe terenurile de la RomExpo.

Pe terenul de la Romexpo care aparține statului (prin Regia Autonomă a Patrimoniului de Stat) urmează să fie demarat un proiect imobiliar dezvoltat cu grupul Iulius. Camera de Comerț și Industrie a României și Grupul Iulius intenționează să construiască la Romexpo un complex imobiliar.

Proiectul de lege reexaminat și votat de Senat urmează să intre în dezbaterea Camerei Deputaților care este și forul decizional în acest caz.