0 comments

Sesiune extraordinară în Parlament. PSD a citit moțiunea de cenzură: Guvernul Orban 2 a eșuat lamentabil în gestionarea pandemiei și a economiei

by on 20 august 2020
 

Senatul şi Camera Deputaţilor s-au reunit joi în sesiune extraordinară comună pentru prezentarea moţiunii de cenzură iniţiate de PSD. Demiterea Guvernului în plină campanie electorală are o miză foarte importantă pentru PSD, care ar crea o nouă criză politică Dacă demersul acestora are succes, liberalii pierd controlul Guvernului în plină bătălie electorală și pesediștii opresc hemoragia plecăriilor primarilor din partid.

UPDATE 13.02 Senatorul PSD a terminat de citit textul moțiunii. Ședința comună a Parlamentului s-a încheiat.

Concluziile moțiunii de cenzură prezentate de Romașcanu:

  • Un guvern care nu mai e credibil nu mai poate călăuzi națiunea pentru a traversa o criză acută cum este cea provocată de pandemia de coronavirus.
  • Moțiunea de față prezintă motivele reale pentru care Guvernul Orban a pierdut controlul pandemiei și al economiei.
  • Moțiunea de față arată clar că puterea de cumpărare a românilor a scăzut și că ne îndreptăm către sărăcie și austeritate. Acestea sunt motivele principale pentru care acest guvern trebuie să plece

UPDATE 12.11 Senatorul PSD Lucian Romașcanu citește textul moțiunii de cenzură. Romașcanu a anunțat că va citi textul fără a purta mască pentru că procedura va dura aproximativ o oră.

„O să încep prin a vă spune că este o moţiune lungă, avem foarte mult de citit şi atunci voi face acest lucru fără mască, pentru că este imposibil să port mască pentru o oră de lectură, dar asta nu înseamnă vreun mesaj greşit. Îndemnăm pe absolut toată lumea să poarte măşti, să se distanţeze fizic şi să ia toate măsurile necesare pentru a se feri de această pandemie care există”, a explicat Romaşcanu.

UPDATE 12.03 Marcel Ciolacu a anunțat că și-au înregistrat prezența 173 de parlamentari din 465. În plen se va citi textul moțiunii urmând ca demersul să fie dezbătut și supus la vot la o dată ulterioară stabilită de conducerea Parlamentului.

La ședința Parlamentului – care a început la ora 12.00 și este prezidată de Marcel Ciolacu. La ședință participă premierul Ludovic Orban însoțit de mai mulți miniștrii.

Înaintea ședinței de plen comun, birourile permanente reunite au convocat Senatul şi Camera Deputaţilor în sesiune extraordinară, în perioada 21-31 august, pentru dezbaterea şi votarea moţiunii de cenzură în plenul reunit.

Moţiunea de cenzură „Guvernul PNL – de la pandemie la pande-mită generalizată”, iniţiată de PSD, este semnată de 205 de senatori şi deputaţi.

Din jocul pesediștilor face parte și faptul că Parlamentul nu a decis data la care moțiunea de cenzură va fi dezbătută și adoptată. Social-democrații au anunțat că vor decide vineri, 21 august, în ședința CEX când vor propune Parlamentului să decidă data pentru votarea moțiunii.

„Reprezentanții Guvernului și-au pierdut iremediabil credibilitatea în modul în care au gestionat pandemia – au spus că virusul e deosebit de grav, dar s-au purtat ca și cum virusul n-ar fi existat, petrecând fără mască și fără distanțare, susține PSD în textul moțiunii de cenzură.

Fragmente din textul moțiunii de cenzură:

  • „S-au purtat ca și cum s-ar fi aflat deasupra legii și a coronavirusului! Au sfidat un întreg popor pe care l-au forțat să respecte reguli și restricții, pe care ei înșiși le-au călcat în picioare fără nicio jenă! O națiune întreagă l-a văzut pe șeful statului român, Klaus Iohannis, stând impasibil, fără mască la reuniunile de la Bruxelles, într-un contrast jenant cu ceilalți lideri politici europeni care se conformaseră regulilor de protecție.
  • O națiune întreagă l-a văzut pe șeful Executivului, Ludovic Orban, fără mască, fără distanțare, fumând trabuc la un pahar de whisky, în clădirea Guvernului, după ce tocmai instituise pentru populație obligația de a purta masca în spațiile închise!

  • O națiune întreagă a văzut bairamul dat de Virgil Guran în luna mai, petrecerea lui Rareș Bogdan cu 100 de invitaţi din restaurantul deschis special la Cluj, șueta politică organizată de ministrul Costel Alexe cu 100 de liberali înghesuiți fără măști în salonul unui alt restaurant de la Iași. Acestea sunt contraexemplele pe care românii le-au văzut. Toate aceste chermeze ale PNL din timpul pandemiei sunt o rușine națională! Sunt o sfidare la adresa cetățenilor obișnuiți care au fost obligați să stea în casă izolați.

În replică, premierul Ludovic Orban spune că momentul depunerii moțiunii de cenzură în vacanța parlamentară este unul „absurd” și că, pe lângă acest lucru, este „încă un act iresponsabil din partea PSD”, deoarece România se confruntă cu pandemia de coronavirus și cu criza economică.

  • Ludovic Orban: „Această moțiune de cenzură reprezintă încă un act iresponsabil din partea PSD. Să încerci să dai jos un guvern care și-a făcut datoria față de țară, care gestionează cu corectitudine, profesionalism și eficiență problemele grave care au apărut din cauza epidemiei, din cauza crizei, din cauza secetei, din cauza inundațiilor. Un guvern confruntat cu dificultăți care n-au mai existat în istoria României de foarte multă vreme, să dai jos guvernul mi se pare un gest iresponsabil și complet lipsit de logică. Este un gest împotriva intereselor României”.

De asemenea președintele Klaus Iohannis a criticat demersul PSD de a depune moțiunea de cenzură spunând că este „neavenit, cinic și iresponsabil”.

  • Klaus Iohannis: „Această moţiune de cenzură mi se pare neavenită din motive foarte simple şi clare. Dacă ţara este cuprinsă de o epidemie şi suntem în criză economică, nu vii din opoziţie să depui moţiune de cenzură. Asta arată doar că acest partid care a depus moțiune, PSD, nu e doar cinic, asta am mai stabilit-o când au tras de timp cu aprobarea legii carantinei, este şi iresponsabil. Nu poți să vii în plină pandemie și criză economică să dai jos guvernul numai așa, să mai arăți propriilor alegători că mai ești încă acolo. Nu are soluţii pentru România, PSD nu are soluții pentru români, PSD caută probabil soluţii pentru baronii care se simt deconectaţi de resursele publice şi probabil suferă”.

Președintele interimar al PSD Marcel Ciolacu susține că moțiunea va trece cu peste 250 de voturi. Siguranța lui Ciolacu constă în discuțiile pe care le-ar fi avut la nivel parlamentar.

Sursele HoNews.ro susțin că acesta se bazează pe parlamentarii neafiliați, dar și pe o parte dintre reprezentanții minorităților, care au rămas fideli PSD.

La nivel oficial, UDMR a anunțat că nu semnează moțiunea de cenzură. În schimb, PRO România și ALDE susțin demersul social- democraților. PSD are în prezent, după afilierea parlamentarilor ALDE la grupul PSD, 209 voturi, la care se adaugă 21 de parlamentari PRO România, în total 230 de voturi. La acestea se adaugă alți 20 de parlamentari nefiliați (13 la Senat și 7 la Camera Deputaților). Pentru a fi adoptată moțiunea de cenzură sunt necesare 233 de voturi.

Potrivit Constituției, aceasta trebuie citită în plenul reunit al celor două Camere, în termen de trei zile de la momentul depunerii. De precizat este că în Constituție nu este prevăzut termenul în care aceasta trebuie adoptată. Asta permite social-democraților să jongleze cu stabilirea datei la care se va vota.