0 comments

Și UDMR dă semnalul că nu-l susține pe Cioloș pentru formarea noului guvern

by on 12 octombrie 2021
 

Liderul deputaţilor UDMR, Csoma Botond, spune că pentru UDMR va fi „foarte greu” să susţină un guvern condus de Dacian Cioloş, iar preşedintele Klaus Iohannis probabil că se bazează pe majoritatea de la moţiunea de cenzură, formată cu PSD şi AUR.

  • „Noi, la consultările de la Cotroceni am avut o propunere a noastră, prin care l-am propus pe domnul Kelemen Hunor pentru funcţia de prim-ministru. Am văzut această decizie a preşedintelui Iohannis, nu ştiu, dânsul poate că s-a gândit că există o majoritate în Parlament formată din 281 de senatori şi deputaţi – cei care au votat împotriva Guvernului şi, drept rezultat al acestui vot, Guvernul a fost destituit în Parlament.
  • Pentru noi va fi destul de greu să-l acceptăm pe domnul Cioloş ca prim-ministru. Primul motiv este că a format o coaliţie de conjunctură cu AUR – prima moţiune de cenzură iniţiată a fost semnată numai de USR PLUS şi AUR. După aceea, USR PLUS a votat o altă moţiune îndreptată împotriva Guvernului. Având în vedere aceste două motive, pentru noi va fi destul de dificil”, a declarat pentru Agerpres liderul deputaţilor UDMR.

El a adăugat că vor exista totuşi discuţii în perioada următoare, dar pentru senatorii şi deputaţii UDMR va fi dificil să accepte un guvern condus de Cioloş.

  • „Sigur, vom discuta, vom sta la masă, dar va fi destul de dificil să ne convingem colegii din UDMR – senatori şi deputaţi – să susţină un guvern condus de Dacian Cioloş.
  • Vom discuta această situaţie în forurile statutare, dar va fi dificil pentru noi să acceptăm un guvern condus de Dacian Cioloş.
  • Poate preşedintele s-a gândit că există acea majoritate care s-a conturat şi la moţiune. Nu ştim în acest moment pe ce s-a bazat preşedintele, pe ce şi-a bazat această convingere că ar putea exista o majoritate care l-ar vota pe Dacian Cioloş. Singurul element obiectiv este moţiunea de cenzură, alte elemente obiective nu avem în acest moment”, a mai spus Csoma Botond.

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat luni seară că a decis să-l desemneze pe Dacian Cioloş candidat pentru funcţia de prim-ministru.