0 comments

SOCIETĂȚILE ITALIENE SOLICITĂ GUVERNULUI O PROGNOZĂ ÎN URMA UNOR ÎNTÂLNIRI ÎN CARE SĂ AIBĂ LOC CONSULTĂRI

by on 23 noiembrie 2018
 

Patronatul Confindustria România, membru al UGIR, consideră că, creșterea salariului minim este o măsură ipotetică atâta timp cat se regaseste intr-o planificare în colaborare cu companiile prezente pe teritoriu, pentru a crea un pachet de reforme  care sa cuprinda un plan comun de creștere a salariilor  si acțiunilor specifice in reducerea impozitelor pentru  îmbunătățirea mediului de lucru.

 

Impactul economic asupra pieței, consideram ca trebuie neaparat impartasit in prealabil cu datele furnizate de catre companiile care operează în România.

Confindustria România de multe ori a propus un pachet de reforme pentru muncă cu scopul de a contracara lipsa forței de muncă și îmbunătățirea mediului de lucru. Mai multă siguranță în sănătate, utilizarea de tehnologii inovative pentru a crea noi figuri profesionale,stimulente fiscale, eliminarea taxelor, toate aceste acțiuni care -dacă sunt întrunite într-un singur proiect- pot fi rețeta câștigătoare pentru a crește productivitatea și, prin urmare, competitivitatea pe piața globală.

De fapt lipsa forței de muncă în România,semnalata în cadrul întâlnirilor cu reprezentanții guvernului, a plasat companiile într-o fază de prognoză de buget pentru 2019 foarte dificila și, în unele cazuri chiar dramatica, nu doar din cauza dificultății de a efectua noi investiții, dar chiar și pentru a garanta continuitatea permanenței sale industriale în România. Modificarile salariale așa cum au fost propuse de Guvern evidențiază cum companiile nu pot contribui pozitiv la dialog și sunt văzute doar ca subiecte pasive, constransi  să se supună oricarei decizii a Guvernului cu privire la acest subiect de muncă.

O astfel de atitudine provoacă si va continua să ducă la o destabilizare a tarii pentru care exista riscul de a asista  la o nouă formă de diaspora, nu doar de forta de munca, ci intregi companii care produc pe acest teritoriu. Obligativitatea continua si doar asupra întreprinderilor, costul de munca fără acțiuni compensatorii, este o politică cu viziune scurtă care dorește să dea in aparenta imediat solutii. Cu toate acestea, pe termen mediu, vor fi  devastatoare pentru toată lumea: întreprinderi, ocupație și țară. Trebuie să evidentiem și cum din unele normative noi apare un principiu discriminatoriu față de persoanele cu vechime în munca de 15 ani,și acest fapt ar putea genera planuri reale de factori de descurajare de către companii.Companiile au fost supuse în ultimii ani la repetate modificari legislative in materie fiscala, nu în ultimul rând celebra Ordonanță de Urgență 79/2017, și au demonstrat intotdeauna un inalt spirit operativ in a se alinia la noile reglementări, dar au fost vremuri și contexte economice internaționale diferite. Ne temem că această ultima variantă nu poate fi absorbita, în tăcere, de lumea productivă, industrială și antreprenorială în România.