0 comments

Synology DS218 sau cum să acomodezi SSD-uri într-un NAS clasic!

by on 10 septembrie 2018
 

O solutie de tip NAS este extrem de utila la casa omului, mai ales cand aveti de transferat si stocat fisiere mari si nu doriti sa apelati la serviciile de cloud. Asadar va recomandam un NAS cu care puteti sa aveti propriul cloud acasa sau la firma, in bani putini.

Synology DS218 este un NAS care face mai mult decat sa stocheze date in cloud sau sa fie folosit doar ca solutie de back-up, el poate de exemplu transcoda in timp real fisiere video la rezolutie 4K in 60FPS. Acest NAS dispune de un procesor Realtek RTD1296 cu doua nuclee la 1.4GHz, care are alaturi 2GB RAM, dar din pacate fara posibilitate de expansiune.

In interior putem adauga doua HDD-uri a cate 12TB fiecare, sau doua SSD-uri. Synology DS218 ofera acces rapid la stocare, nefiind necesara dezmembrarea completa pentru a schimba un HDD sau un SSD. Desi suporta RAID 0, nu recomandam aceasta configuratie deoarece exista riscul sa pierdeti toate datale daca una dintre stocari se defecteaza, cea mai buna metoda pentru back-up fiind RAID 1, care salveaza aceleasi date pe ambele stocari.

Noi am ales sa instalam in acest NAS doua SSD-uri Kingston UV500 a cate 480GB bucata. Desi viteza de citire si scriere este limitata de conexiunea de 1Gb/s, timpul de raspuns este mult mai bun decat in cazul unui HDD. De asemenea, SSD-ul este silentios, degaja mai putina caldura si consuma mai putin curent, avantaje de luat in considerare tinand cont ca dispozitivul va sta pornit 24/24.

In partea frontala regasim LED-urile care ne informeaza despre starea retelei sau a dispozitivelor de stocare, un port USB si un capac ce acopera unitatile de stocare din interior, iar in partea din spate avem un ventilator silentios care raceste procesorul si unitatile. Sub ventilator regasim portul LAN Gigabit si doua USB 3.0.

Sistemul de operare este cel cu care Synology ne-a obisnuit, acesta seamana foarte mult cu o interfata desktop, usor de accesat si instalat. Avem acces si la Package Center de unde putem descarca diverse plugin-uri care sporesc utilitatea acestui NAS, spre exemplu il putem transforma in host web pentru a tine un website, sau il putem transforma in centru de download, fara a mai fi nevoie ca fisierele sa fie descarcate in PC apoi pe NAS.

Synology DS218 suporta streaming pentru fisierele de tip MP4, MOV, M4V, MKV, AAC, MP3 si multe altele. Puteti urmari fisierele video sau le puteti asculta pe cele audio folosind pe telefon aplicatii precum MX Player, Plex sau orice alta aplicatie cu suport pentru DLNA. Puteti urmari fisierele prin cloud chiar si de pe console. Evident daca televizorul este unul smart sau are functie DLNA, acesta va functiona fara probleme sau puteti eventual conecta un Chromecast. Streamul video se va adapta automat in functie de dispozitivul conectat, asadar daca televizorul nu suporta 4K playback prin DLNA, dar filmul este 4K, NAS-ul va face automat transcodare la 1080p. Synology DS218 se descurca foarte bine si nu am avut probleme cu suprasolicitarea procesorului. El are un pret in jurul sumei de 1200LEI.