0 comments

Synology DS218+, sau cum sa-ti faci acasa propriul cloud!

by on 23 iulie 2018
 

Continutul multimedia este in continua crestere, stocarile de tip cloud s-au inmultit peste noapte, dar exista si posibilitatea de a ne crea propriul cloud acasa, solutie care are si o multime de functii extra.

Synology DS218+ este un NAS care face mai mult decat sa stocheze date, el poate de exemplu transcoda in timp real fisiere video la rezolutie 4K. Acest NAS dispune de un procesor Intel Celeron cu doua nuclee, care are alaturi 2GB RAM, cu posibilitatea de expansiune pana la 6GB. Procesorul are o frecventa de 2GHz, insa poate ajunge in turbo pana la 2.5GHz. In interior putem adauga doua HDD-uri a cate 12TB fiecare, sau doua SSD-uri. Synology DS218+ ofera acces rapid la stocare, ne fiind necesara dezmembrarea completa pentru a schimba un HDD sau un SSD. Desi suporta RAID 0, nu recomandam aceasta configuratie deoarece exista riscul sa pierdeti toate datale daca una dintre stocari se defecteaza, cea mai buna metoda pentru back-up fiind RAID 1, care salveaza aceleasi date pe ambele stocari.

Synology DS218+ suporta streaming pentru fisierele de tip MP4, MOV, M4V, MKV, AAC, MP3 si multe altele. Puteti urmari fisierele video sau le puteti asculta pe cele audio folosind pe telefon aplicatii precum MX Player, Plex sau orice alta aplicatie cu suport pentru DLNA. Puteti urmari fisierele prin cloud chiar si de pe console. Evident daca televizorul este unul smart sau are functie DLNA, acesta va functiona fara probleme sau puteti eventual conecta un Chromecast. Streamul video se va adapta automat in functie de dispozitivul conectat, asadar daca televizorul nu suporta 4K playback prin DLNA, dar filmul este 4K, NAS-ul va face automat transcodare la 1080p.

In partea frontala regasim LED-urile care ne informeaza despre starea retelei sau a HDD-urilor, inca un port USB 3.0 si un capac ce acopera unitatile de stocare din interior, iar in partea din spate avem un ventilator silentios care raceste procesorul si unitatile de stocare. Sub ventilator regasim portul LAN Gigabit, doua USB 3.0, si o mufa eSATA. Sistemul de operare este cel cu care Synology ne-a obisnuit, acesta seamana foarte mult cu o interfata desktop, usor de accesat si instalat. Avem acces si la Package Center de unde putem descarca diverse plugin-uri care sporesc utilitatea acestui NAS, spre exemplu il putem transforma in host web pentru a tine un website, sau il putem transforma in centru de download, fara a mai fi nevoie ca fisierele sa fie descarcate in PC apoi pe NAS.

Synology DS218+ se descurca foarte bine, noi l-am echipat cu un doua HDD-uri Seagate Ironwolf de 4TB fiecare. Vitezele de transfer au fost de peste 100MB/s, si nu am avut probleme cu suprasolicitarea procesorului. Synology DiskStation DS218+ are un pret in jurul sumei de 1600LEI.