0 comments

Synology DS218Play Review – NAS ieftin si bun cu procesare 4K

by on 8 februarie 2018
 

Daca doriti o unitate de stocare externa cu capacitate mare, dar si un network media player 4K, Synology DS218Play ar putea fi o solutie excelenta.

PARTEA BUNA: dimensiuni reduse, streaming 4K si numeroase alte functii, interfata intuitiva, instalare relativ facila, pret accesibil raportat la performante

PARTEA PROASTA: acces dificil la mediile de stocare, poate fi utilizat doar prin retea

Synology DS218play este capabil sa faca playback de fisiere 4K, avand la dispozitie un procesor Realtek RTD1296 Quad Core tactat la 1.4GHz si 1GB RAM DDR4. In interior putem adauga doua HDD-uri de cate 12TB fiecare, sau doua SSD-uri. Din pacate acesta nu suporta acces rapid la stocare, fiind necesara dezmembrarea completa pentru a schimba un HDD sau un SSD. Desi suporta RAID 0, nu recomandam aceasta configuratie deoarece exista riscul sa pierdeti toate datale daca una dintre stocari se defecteaza, cea mai buna metoda pentru back-up fiind RAID 1, care salveaza aceleasi date pe ambele stocari.

Synology DS218Play suporta streaming pentru fisierele de tip MP4, MOV, M4V, MKV Remux, AAC, MP3 si multe altele. Puteti urmari fisierele video sau le puteti asculta pe cele audio folosind pe telefon aplicatii precum MX Player, Plex sau orice alta aplicatie cu suport pentru DLNA. Puteti urmari fisierele prin cloud chiar si de pe console. Evident daca televizorul este unul smart sau are functie DLNA, acesta va functiona fara probleme sau puteti eventual conecta un Chromecast.

Streamul video se va adapta automat in functie de dispozitivul conectat, asadar daca televizorul nu suporta 4K playback prin DLNA, dar filmul este 4K, NAS-ul va face automat transcoding la 1080p. In partea frontala regasim LED-urile care ne informeaza despre starea retelei sau a HDD-urilor, iar in partea din spate avem un ventilator silentios care raceste procesorul si unitatile de stocare. Sub ventilator regasim mufa LAN Gigabit, doua USB 3.0 si mufa pentru alimentare. Sistemul de operare este cel cu care Synology ne-a obisnuit, acestea seamana foarte mult cu o interfata desktop care este usor de accesat si instalat.

Evident avem acces si la Package Center de unde putem descarca diverse plugin-uri care sporesc utilitatea acestui NAS, spre exemplu il putem transforma in host web pentru a tine un website, sau il putem transforma in centru de download pentru torrenti, fara a mai fi nevoie ca fisierele sa fie descarcate in PC apoi pe NAS. NAS-ul se descurca foarte bine, noi l-am echipat cu un doua HDD-uri Seagate Enterprise de 4TB si 5TB.

Vitezele de transfer au fost de peste 100MB/s, si nu am avut probleme cu suprasolicitarea procesorului. Synology DiskStation DS218play are un pret in jurul sumei de 1100LEI.