0 comments

Tehnologia 5G la Untold. Când vor fi disponibile dispozitivele de acest fel publicului larg – Adevărul

by on 2 august 2019
 

Într-o conferinţă organizată joi, la Cluj, de Orange, în parteneriat cu Samsung, au fost anunţate inovaţiile care vor fi prezente în cadrul festivalului de muzică Untold. Este vorba de apropierea de public prin intermediul mai multor transmisiuni live realizate în VR 360, cu ajutorul tehnologiei 5G şi a telefonului Samsung Galaxy S10 5G. În zona Orange, cei prezenţi în festival sunt aşteptaţi să stea alături cu artiştii care vor concerta pe scena principală. De asemenea, concertele vor fi transmise live în format 4K pe cele două ecrane LED amplasate în zona activărilor Orange de lângă scena principală.

„Parte din ADN-ul nostru este şi inovaţia, suntem deschişi să încercăm, să testăm. Partea de conectivitate şi de internet de mare viteză…este mai importantă decât se poate percepe din afară. Practic, festivalul are în spate o structură complexă, scenele sunt interconectate, reţeaua de internet susţine tot ce înseamnă comunicaţie, echipa care controlează tot ce înseamnă securitate şi situaţii de urgenţă”, a explicat Bogdan Rădulescu, manager executiv al festivalului Untold. Acesta a adăugat că în zona scenei principale, va exista o premieră internaţională. 

„Vom avea broadcast de 50 de cadre pe secundă, 4K, direct pe Youtube, ceea ce e înainte de timpul ei. De-abia la anul UEFA Champions League şi cursele de Formula 1 vor avea acest serviciu disponibil şi vor reda broadcastul cu această calitate”.

Nevoia de tehnologie 5G

Analiştii sunt de părere că adoptarea tehnologiei 5G va fi uşor diferită de la o regiune la alta. Se estimează că vor fi aproximativ 1,5 miliarde de utilizatori mobili 5G din întreaga lume până în 2025, dintre care 250 milioane de utilizatori mobili în Europa.

Vorbind despre nevoia unei noi tehnologii, în contextul în care ne bucurăm deja de avantajele 4G, Vanina Ungureanu, Business Manager la Orange România, a explicat că pe lângă viteza impresionantă, 5G-ul ne va aduce şi  beneficii în viaţa de zi cu zi. „Întrebarea care se pune atunci când cineva aude 5G este <> Iar răspunsul e, ca întotdeauna, pentru că ne obişnuim cu tot ceea ce e bun şi vrem mai mult.”

Dacă în momentul lansării tehnologiei 4G, punctul de atracţie pentru utilizatori l-a reprezentat video-ul (video streaming-ul reprezenta 55% din tot traficul), şi în cazul 5G, lucrurile par că vor sta la fel, a mai punctat Ungureanu. 

Ce presupune noua tehnologie

30 de ani au trecut de la intrarea pe piaţă a primului telefon Samsung, iar de la acel moment, „am continuat să investim în inovaţie şi iată că astăzi investim în tehnologia 5G”, după cum a povestit Tiberiu Dobre, Head of IM Division Romania & Bulgaria – Samsung. Acesta a punctat că Samsunt reprezintă „singura companie care poate să ofere tehnologii 5G”, cu tot ce prespune aceasta, de la reţele de comunicaţii, la terminale mobile. 

„Vorbim şi despre Galaxy S10 5G… un smartphone de ultimă generaţie care încorporează aceste tehnologii şi oferă viteză şi conectivitate 5G”. Pentru o idee mai clară, Dobre a punctat că trecerea la 5G ar semăna – în termeni de viteză cel puţin – cu momentul în care am putea să descărcăm un întreg sezon dintr-un serial în doar câteva secunde. „Alt beneficiu major este pentru gameri, pentru jocuri complicate în reţea, unde, la un moment dat, în interfeţe complicate poţi să ai destule lag-uri, şi asta devine un coşmar. Cu tehnoologia 5G, lucrurile astea sunt deja de domeniul trecutului… Vorbim şi despre streaming video la rezoluţie 4K, unde avem un conţinut redat în mod continuu fără niciun fel de piedică…”, a mai spus Tiberiu Dobre. 

Întrebat când vor fi disponibile pentru publicul larg dispozitivele 5G, Dobre a răspuns că, cel mai probabil, în cursul lunii septembrie. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

Citeste stirea completa