0 comments

Tema care a creat tensiuni în Coaliție – desființarea Secției Speciale intră în dezbaterea Comisiei Juridice

by on 18 martie 2021
 

Comisiile Juridice reunite discută, joi, proiectul legii privind desfiinţarea Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din Justiţie. Proiectul de lege este o promisiune făcută de Coaliție dar întâmpinat probleme din partea UDMR. Liderii Uniunii au condiționat votul în Parlament și au cerut la schimb două modificări ale inițiativei. UDMR vrea ca dosarele de la Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ) să fie trimise la Parchetul General, și nu la DNA dar și un aviz obligatoriu de la CSM pentru trimiterea în judecată a unui procuror sau judecător. Dezbateriile în comisiile de specialitate se anunță tensionate.


În ședința Coaliției de la începutul săptămânii liderii Uniunii au cerut ca dosarele de la Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ) să fie trimise la Parchetul General, și nu la DNA.

În urma discuțiilor cu ministrul Justiției Stelian Ion s-a ajuns la o soluție de compromis cu UDMR și anume introducerea unui aviz obligatoriu de la CSM pentru trimiterea în judecată a unui procuror sau judecător.

Proiectul de lege se află în dezbaterea Comisiei Juridice din Camera Deputaților, iar fără votul parlamentarilor UDMR Coaliția nu are majoritate pentru a desființa Secția Specială.

Proiectul de lege are termen de adoptare tacită la începutul lunii aprilie în Camera Deputaților care prima cameră sesizată. Forma finală este decisă de Senat însă o eventuală adoptare tacită a proiectului de lege ar fi un semnal prost la nivel politic si european după ce Coaliția și-a asumat public desființarea SIIJ.

Guvernul a aprobat în 18 februarie proiectul legii privind desfiinţarea Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din Justiţie, care ar urma să intre la votul Parlamentului. “Este o promisiune a coaliţiei de guvernare şi o recomandare pentru respectarea MCV”, a precizat premierul Florin Cîțu.

Ministrul Justiției, Stelian Ion, a acuzat o “ineficiență crasă” a acestei Secții la care s-au adunat aproape 6.000 de dosare nesoluționate.Este vorba de proiectul făcut în mandatul fostului ministru al Justiției Cătălin Predoiu, din care au fost însă eliminate articolele care se refereau la “super-imunităţile” judecătorilor şi procurorilor, ceea ce a stârnit scandal în Consiliul Superior al Magistraturii, care, de altfel, l-a avizat negativ.

Potrivit proiectului Guvernului, “cauzele aflate în curs de soluţionare la nivelul Secției se transmit pe cale administrativă, în termen de 5 zile lucrătoare de la data intrării în vigoare a prezentei legi, prin grija Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, parchetelor competente potrivit legii, care continuă soluţionarea acestora”.