0 comments

Tema pensiilor speciale folosită din nou electoral. PSD și PNL – consens în Camera Deputaților pentru impozitarea cu 85%

by on 17 iunie 2020
 

În plină campanie electorală (neoficială) liderii grupurilor parlamentare din Camera Deputaților au decis, miercuri, introducerea pe ordinea de zi a plenului a unui proiect de lege care impozitează pensiile speciale. Comisiile de specialitate discută în paralel cu defășurarea ședinței de plen, un proiect de lege care prevede impozitarea graduală a pensiilor speciale. De altfel, tema pensiilor speciale a fost tratată superficial de către toate partidele politice iar până în prezent, nu există o lege care să le reglementeze. Reamintim că într-un exces de populism, Parlamentul a elaborat la începutul anului o lege care a fost declarată neconstituțională de către Curtea Constituțională.

PSD a propus în plen introducerea la vot final a unui proiect de lege privind impozitarea pensiilor, proiect care aparține senatorului PSD Liviu Pop și adoptat de către Senat.

Surse parlamentare au declarat pentru HotNews.ro că PSD și PNL au căzut la o înțelegere privind impozitarea pensiilor speciale. Astfel comisiile de specialitate ar urma să amendeze inițiativa legislativă astfel:

  • impozitarea cu 10% a pensiilor peste 7.000 de lei
  • impozitarea cu 85% a pensiilor peste 10.000 lei

Marcel Ciolacu: „PSD a propus și vom vota astăzi în Parlament impozitarea drastică a pensiilor speciale! Cu 85%! Toate pensiile din România trebuie aduse la un nivel decent, comparabil cu cele din sistemul public. Acești bani trebuie să se ducă obligatoriu către alocații și pensii și nu în buzunarele clientelei politice a PNL”.

Florin Roman, PNL: “Eu sper să nu fie o chestie de PR, ci o chestie serioasă, pentru că aceste pensii speciale trebuie impozitate. Nu putem merge pe anulare pentru că am intra în morișca CCR. Dacă există voință politică vom vota orice proiect de impozitare a pensiilor speciale, astfel încât să terminăm cu această șaradă”.

În urmă cu o săptămână, senatorii au respins proiectul de lege iniţiat de parlamentarii USR privind impozitarea pensiilor speciale cu 90%.