0 comments

Tenda Nova MW3, o rețea accesibilă de tip mesh pentru net bun în spații generoase

by on 6 iulie 2018
 

După ce am testat rețeaua de tip mesh Tenda Nova MW3, am ajuns la concluzia că aceasta este soluția cea mai simplă, dar și cea mai accesibilă pentru a extinde o rețea WiFi.

Conexiunea de tip WiFi s-a dezvoltat extrem de mult în ultimii ani, aceasta ajungând să acopere suprafețe foarte mari, iar vitezele să fie chiar și peste cele pe cablu. Milioane de dispozitive sunt conectate în acest moment la o rețea folosind tehnologia WiFi, aceasta fiind, practic, cea mai utilizată din lume. Prin urmare, producătorii trebuie să își adapteze produsele pentru a extinde cu ușurință acest tip de conexiune. Ne referim aici la extinderea rețelei pentru utilizatorii de rând, nu cele pentru corporații sau pentru aplicațiile în medicină și armată.

Am mai discutat despre rețelele de tip mesh; în marea majoritate a cazurilor, acestea sunt formate din trei sau mai multe routere. Tenda MW3 este puțin diferit, deoarece include doar două module, însă oferă posibilitatea extinderii pe viitor.

Un router obișnuit poate avea până la opt antene și capacitatea de a acoperi o suprafață destul de mare, precum 200-300 mp. Dar sunt cazuri în care această suprafață este mult mai mare și, să nu uităm de faptul că viteza scade odată cu creșterea distanței dintre router și dispozitiv, chiar dacă acesta are semnal; însă, un asemenea router costă și 2500LEI.

Aceste două module de la Tenda sunt capabile să acopere până la 200mp, iar când mesh-ul va fi disponibil în România, va costa 399 LEI. Fiecare modul din ansamblul Nova MW3 integrează două porturi Ethernet, iar fiecare Nova MW3 dispune de câte două antene cu o putere de 3dBi, care suportă conexiune pe 5GHz și 2.4GHz. Banda de 2.4GHz oferă o viteză teoretică de 300Mb/s, în timp ce pe 5GHz viteza ajunge până la 867Mb/s. Portul WAN are viteza maximă de 100Mb/s.

Pe lângă modurile standard de funcționare, Nova suportă și beamforming, iar semnalul este optimizat automat în funcție de distanța la care se află fiecare dispozitiv față de router. Nouă ne-a plăcut sistemul ca funcționalitate, dar și din punct de vedere al design-ului care este simplu, sub formă de cub de culoare albă, ce se integrează bine în orice birou sau cameră de locuit.