0 comments

Tensiune la Guvern pe tema ordonanțelor de urgență pe Codurile penale și completuri. Dragnea pune presiune pe Toader / Surse – “Dacă nu semnează OUG-urile va pleca acasă”

by on 3 aprilie 2019
 

Social-democrații pun presiune pe Tudorel Toader și îl amenință cu remanierea dacă nu semnează ordonanțele dorite de Liviu Dragnea în ședința de Guvern programată la ora 16:00. De altfel, Tudorel Toader și Viorica Dăncilă au discutat marți, timp de trei ore, în biroul lui Dragnea de la Parlament și, conform surselor HotNews.ro, ministrul Justiției ar fi cerut un nouă amânare pentru adoptarea OUG-urilor.

Surse social-democrate au declarat pentru HotNews.ro că ministrul Justiției ar fi cerut în întâlnirea de marți din cabinetul lui Dragnea un nou răgaz pentru a analiza și finaliza ordonanțele pe justiție. “Viorica Dăncilă nu vrea să pună pe ordinea de zi proiectele fără avizul lui Tudorel Toader. Dacă nu semnează OUG-urile va pleca acasă”, au spus sursele citate.

Pe agenda oficială a Guvernului nu există niciun proiect de OUG pe Codurile Penale sau completuri. Potrivit surselor Hotnews.ro, ministrul Justiției le-ar fi propus miercuri social democrațiilor să introducă un act normativ care să pună în consens o parte din articlolele analizate de Curtea Constituțonală la Codurile Penale. Propunerea ar fi fost respinsă de conducerea PSD și ar fi declanșat o reacție nervoasă a lui Liviu Dragnea care i-ar fi transmis lui Toader că “ori își asumă toate modificările la Codurile Penale și contestația în anulare pentru decizile definitive ale completurilor de 5 de la instanța supremă ori, pleacă”.

De asemenea, social democrații susțin că nu se va adopta în ședința de miercui a Guvernului nicio ordonanță care să vizeze punerea în consens a deciziei Curții Constituționale pe Codurile Penale și nici pe contestația în anulare.

Tot în cursul zilei de miercuri a apărut informația că ministrul Justiției, Tudorel Toader, susține o declarație de presă la ora 15.00, informația fiind aflată pe surse, fără a exista un anunț oficial în acest sens.

Frans Timmermans: “Avertizez Guvernul român să nu ia măsuri care afectează sistemul judiciar și să creeze impunitate pentru funcționarii de nivel înalt care au pedepse pentru corupție. (…) Am avut mai multe discuții cu premierul Dăncilă, am cerut rezultate cât mai urgent (…)I-am arătat foarte clar că a vorbi de dragul vorbei nu e suficient, că avem nevoie de acțiuni urgente care trebuie să apară cât mai curând”Hotnews.ro a relatat la începutul săptămânii că social-democrații nu renunță la promovarea ordonanțelor de urgență
privind codurile penale și contestația în anulare pentru deciziile definitive ale completurilor de 5 de la instanța supremă.

Conducerea PSD i-a solicitat lui Toader ca în ședința de Guvern din această săptămână ministerul Justiției să pună pe ordinea de zi cele două acte normative, în pofida criticilor de la Bruxelles. Totodată, ministrul Justiției a avut o serie de întâlniri luni cu oficialii la Bruxelles și a discutat despre tema legilor justiției.

Ce spune opoziția

  • Raluca Turcan, PNL: “Fac apel la premierul Viorica Dăncilă și la ministrul Tudorel Toader să nu gireze OUG-urile lui Dragnea. Comisia Europeană discută astăzi, după cum a anunțat reprezentantul acestei instituții, situația justiției din România. Mai precis, la Bruxelles se discută tentativa lui Liviu Dragnea de a scăpa, prin OUG-uri, de pedeapsă pentru toate faptele penale de care a fost găsit vinovat. Pentru Uniunea Europeană, statul de drept nu e o glumă, așa cum e pentru Dragnea. Croirea legilor pe măsura dosarelor infractorilor cu funcții în stat este un motiv suficient pentru sancționarea României”.
  • Dan Barna, USR: “Dacă dă ordonanţă de urgenţă, Guvernul PSD-ALDE aruncă în aer statul de drept din România. Consecinţa ar putea fi activarea Articolului 7 din Tratatul UE, aşa-numita “opţiune nucleară”, dar şi suspendarea fondurilor europene. O avertizăm pe Viorica Dăncilă să nu îşi pună semnătura pe OUG-ul care îl scapă pe Dragnea de puşcărie. Va rămâne în istorie ca premierul care a girat scoaterea României din UE! Singura preocupare a social-democraţilor este să scape de propriile dosare penale, nu le pasă de România. Dar românii îi pot opri pe 26 mai”.