0 comments

Tensiune și la PSD / Bătălie pentru funcția de vicepremier / După ce Ciolacu a vrut să-l retragă de pe lista miniștrilor, Humelnicu a anunțat că renunță, din motive personale

by on 23 noiembrie 2021
 

Conducerea PSD intenționează să renunțe la susținerea senatorului Marius Humelnicu pentru funcția de ministru al Economiei, au declarat surse din partid pentru HotNews.ro. Într-o ședință informală, în biroul lui Marcel Ciolacu de la Parlament, liderii PSD au decis să facă o altă propunere pentru portofoliul de la Economie în Consiliul Național al PSD, care se întrunește de la ora 16.30. Probleme sunt și la nominalizarea pentru funcția de vicepremier, râvnită și de Sorin Grindeanu, și de Gabriela Firea.

UPDATE 15.30 „Am decis să renunț la nominalizarea pentru funcția de ministru al Economiei din motive personale și să continui să sprijin îndeplinirea Programului de guvernare din Parlament.

Vreau să le mulțumesc colegilor mei din organizația PSD Galați pentru onoarea de a mă propune în funcția de ministru al Economiei și colegilor mei din partid”, a anunțat printr-o declarație de presă senatorul PSD, Marius Humelnicu, propus pentru funcția de ministru al Economiei.

Liderii PSD Marcel Ciolacu, Sorin Grindeanu și Paul Stănescu au avut o serie de discuții informale pe parcursul zilei pe tema finalizării listei de miniștri pentru Guvernul Ciucă. Potrivit surselor citate, Marcel Ciolacu ar fi hotărât să propună retragerea lui Marius Humelnicu, în urma unei discuții cu acesta.

Liderul PSD urmează să facă recomandarea în ședința Consiliului Național. În locul lui Humelnicu, organizația PSD Galați a făcut o altă propunere – Florin Spătaru, care este director la Șantierul Naval Damen din Galați. Spătaru a terminat Academia de Studii Economice din București și are doctorat în afaceri obținut la Londra.

Și propunerea pentru funcția de vicepremier a creat tensiuni în interiorul PSD. Marcel Ciolacu îl susține pe Sorin Grindeanu pentru această funcție, dar s-a izbit de opoziția secretarului general al PSD, Paul Stănescu, care o susține pe Gabriela Firea.

PSD a avut în cursul dimineții o ședință în acest sens, dar nu a reuşit să decidă cine va fi vicepremier în guvernul ce s-a conturat în urma negocierilor dintre PSD, PNL, UDMR şi grupul minorităţilor.

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, declara luni că vicepremier va fi unul dintre candidaţii la posturile de ministru propuşi de social-democraţi.

O a treia variantă de nume pentru funcția de vicepremier care se conturează, potrivit surselor citate, ar fi Adran Câciu, propus la Ministerul Finanțelor.

O altă problemă care nu a fost clarificată de către conducerea PSD este nominalizarea secretarului general al Guvernului. Marian Neacșu este favoritul lui Marcel Ciolacu, dar din nou nu s-a luat nicio decizie clară în privința nominalizării oficiale.

Consiliul Național al PSD se reunește în ședință la ora 16.30 pentru a valida lista finală a PSD în ceea ce privește viitorii miniștri din Guvernul Ciucă.