0 comments

Tensiuni în Coaliție/ După trei ore de discuții Ciucă, Ciolacu și Kelemen au întrerupt ședința și au plecat de urgență la Cotroceni

by on 7 decembrie 2021
 

După trei ore de discuții, sedinţa Coaliţiei de guvernare a fost suspendată, iar liderii partidelor și premierul au plecat la Cotroceni pentru a cere medierea președintelui Klaus Ioahnnis. Coaliţia de guvernare a avut pe ordinea de zi a ședinței împărțirea posturilor de prefecți, bugetul pe 2021 și introducerea taxei de solidaritate 1% pentru companiile mari dar și certificatul COVID.

La Cotroceni au mers Nicolae Ciucă, Florin Cîțu, Marcel Ciolacu, Kelemen Hunor și Varujan Pambucian. Această întâlnire are loc în contextul în care liderii Coaliției nu se înțeleg pe taxa de solidaritate și pe introducerea unui nou proiect de lege privind certificatul COVID la locul de muncă, susțin sursele HotNews.ro.

Ședința s-a desfășurat la Parlament, în biroul lui Marcel Ciolacu unde de altfel au rămas restul de lideri participanți la ședință. Potrivit surselor citate, ședința Coaliției ar urma să se reia în jurul orei 20.00.

În spatele ușilor închise, liberalii ar fi refuzat taxarea marilor companii iar premierul Nicolae Ciucă le-ar fi spus social-democrațiilor că nu vrea ca aceasta să fie prinsă în bugetul pentru 2022.

Reamintim că președintele PNL, Florin Cîțu a declarat marți că nu se justifică o taxă de solidaritate, chiar dacă UDMR și PSD o susțin. “Din punctul meu de vedere, nu susțin astfel de taxări (suprataxare cu 1% din cifra de afaceri a marilor companii, n.red.). Bineînțeles că am susținut asta în coaliție (…) Așa pe hârtie pot să scriu multe. Ea nu se justifică în context economic, am avut economia închisă 2 luni, bugetul a fost susținut de astfel de companii. Nu-și are loc astfel de taxă. Ea este susținută de partenerii din coaliție, dacă și premierul este de acord. Este vorba de impozitarea pe cifra de afaceri vs impozitarea pe profit”, a declarat Florin Cîțu.

Totodată, potrivit surselor citate PSD, PNL și UDMR s-ar fi înțeles pe împărțirea funcțiilor de prefecți. Astfel partidul care are șef de consiliu județean nu va nominaliza și prefect în același județ.

De asemenea, pe ordinea de zi a discuțiilor a fost certificatul verde. PSD intenționează să introducă în Parlament un nou proiect de lege în acest sens iar ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila propune ca certificatul să fie implementat în funcţie de incidenţă.