0 comments

Top 10 Cele mai interesante gadgeturi din 2017!

by on 5 ianuarie 2018
 

Acest top al celor mai interesante gadgeturi aparute si comercializate in 2017 este mai degraba o lista ce cuprinde produse din segmente variate.

Nu poti compara o consola cu o camera de actiune, nu? Pe de alta parte insa, toate au starnit valva si s-au dovedit atragatoare pe felia lor.

Nintendo switch

Nintendo Switch

Prima consola Nintendo noua din ultimii cinci ani a aparut in Martie. Este o jucarie de casa asa cum a fost si Wii U, dar si o respectabil de puternica consola portabila. Nu se poate spune ca-i lipseste continutul, o problema cu care adesea se confrunta gadget-urile de generatie nou. Am spune insa ca pretul ni se pare usor exagerat, fiind cam la bani de PS 4. Sigur, aceasta din urma nu este portabila, dar zau ca m-as lipsi de portabilitate daca ar mai da jos macar 100$ din pretul de peste 300 ceruti pentru acest dispozitiv.

DJI Spark

Si pe asta am avut-o la test si ne-a placut. Mult de tot! Este simpla, compacta si cu  un pic de efort cred ca iti poate intra si in buzunar. Fara sa il goleasca. Pretul este bun, mini drona este excelenta, avand insa limitari inerente unui dimensiuni si unui pret atat de mici. O poti zbura cu mare usurinta, o poti controla de pe telefon, filmeaza excelent in Full HD si poate fi controlata si prin gesturi. Bine, uneori. O recomandam atat amatoriilor dar si entuziastilor sau chiar profesionistilor a caror nevoie de o drona este ocazionala sau temporara.

Apple Airpods

Desi au fost anuntate in Septembrie 2016, ele au devenit disponibile pe scara larga abia in 2017. Am o pereche de mai bine de jumatate de an, m-a usturat la buzunar la momentul achizitiei, dar nu regret alegerea facuta. Sunt simple, usor de conectat, rezistente, iar viata fara fire este categoric mai placuta. Nu reprezinta ceva cu totul nou, mai exista si alte modele ale altor producatori, dar Airpods sunt parca mai Apple decat multe produse Apple lansate in ultimii ani. Bateria tine decent si daca treci peste pretul peste medie si nici nu le pierzi, reprezinta o achizitie buna.

Samsung Dex

Nici ideea unui docking station care sa iti extinda functionalitatea telefonului nu este noua, dar am inceput sa credem ca implementarea este de fapt cea care conteaza cu adevarat. Samsung Dex este un gadget aparut odata cu excelentul S8, in care infigi telefonul si care iti permite sa folosesti in conjuctie cu puterea de calcul a acestuia un monitor, o tastatura si un mouse, adica sa-ti transformi pur sis implu telefonul intr-un PC. Dex este o mare smecherie odata pentru ca iti permite sa folosesti suplimentar toata puterea de calcul care zace neutilizata in buzunarul tau, pentru ca in anumite limite te scuteste de nevoia unui laptop si nu in ultimul rand pentru ca experienta propusa este una eficienta, fluida si functionala. Dispozitivul este bine facut, iar interfata software excelenta.

Dispozitive AR & MR

Anul 2017 a fost debutul exploziei de gadgeturi de realitate augumentata si mixta. Ce sunt acestea? Casti de realitate virtuala cu ceva in plus: posibilitatea de a si interactiona cu mediul virtual. Trendul este puternic sustinut de Microsoft si de Windows 10, iar producatorii, Asus, Acer, Lenovo si altii nu au intarziat sa livreze. Suna bine nu? Nu chiar, am avut la test mai multe astfel de modele si desi ideia este extrem de generoasa, implementarea lasa de dorit. Ati inteles ce vrem sa spunem. Se vede ca avem de aface cu o prima generatie: partea soft pare a fi beta, continutul este sarac, dezvoltatorii de titluri AAA nu se inghesuie sa livreze, putinele chestii decente disponibile sunt contra cost, unele implementari hardware sunt stangace sau limitate si lista este lunga. Avem aici o problema: desi aceste dispozitive par o evolutie fireasca si incitanta, ele ar putea iesi rapid si neasteptat din gratiile publicului fix din cauza lansarii lor premature, ce lasa senzatia de produs nefinisat.

Laptopuri cu procesoare desktop si mobile

Aici avem un capitol extrem de interesant: unul dintre conflictele recurente din sectiuniile de comentarii de pe canalul nostru de youtube sau de pe pagina de facebook a fost cel al laptop-urilor de gaming. Exista o categorie numeroasa care spune ca de fapt acest segment nu exista, ca un pc mult sub banii unui astfel de laptop este o optiune mai buna, ca performantele unui desktop nu vor putea fi atinse de vr-un portabil din motive pe care nu le vom enumera in totalitate aici. Procesoare si placi video mai slabe sau racirea insuficienta sunt doar doua dintre acestea. Si nu se poate spune ca oamenii astia nu au dreptate. Pana anul acesta, am testat si noi un laptop Asus, la un pret neasteptat de mic pentru ceea ce ofera, la 6-7000LEI, care vine cu procesor si placa video full, de desktop, cu SSD si cantitate suficienta de memorie cat sa se ia la tranta cu orice desktop pc de gaming. Este un trend care merita urmarit si care in anii urmatori ar putea sa ofere tot ceea ce este mai bun in ambele lumi, atat performanta dar si portabilitate.

Ramanand inca putin in zona noilor generatii de laptop, ar mai trebui mentionata vestea bomba venita acum la final de an din partea Microsoft si a producatorilor de procesoare ARM. Pentru cine nu stie, aceste procesoare sunt cele care se gaseste in telefoanele vostre mobile. Ideia este ca in curand ele s-ar putea regasi in laptop-uri ruland bine merci Windows 10. Ce inseamna asta pentru utilizatorul obisnuit? Laptopuri mult mai ieftine cu performante decente, cu consum redus de curent si cu o autonimie a bateriei ne mai intalnita pana acum, pastrand totusi dimensiuni extrem de reduse ale dispozitivelor. Cu siguranta 2018 va vedea dezvoltarea unor astfel de portabile.

Amazon Alexa/Google Home

Cu siguranta 2017 a fost anul asistentilor virtuali inteligenti sau cel putin al maturizarii acestora. Parerile sunt impartite, stim oameni care folosesc aceste gadgeturi pe post de boxa bluetooth, dar si oameni care considera ca odata cu acestea, era inteligentei artificiale a inceput. Aevarul este intotdeauna la mijloc, din pacate pentru noi, in Romania aplicabilitatea multora dintre serviciile care fac ca aceste dispozitive sa fie cu adevarat interesante este limitata. Cel mai probabil 2018 va consemna upgrade-uri ale acestor asistenti, functionalitate si performanta crescuta. Acesta este un trend care nu va disparea, dar care trebuie sa mai parcurga ceva drum pana sa devina the next big thing.

GoPro Fusion 360 Camera

Camerele 360 exista de ceva timp pe piata, avem doua astfel de gadgeturi cu care ne-am jucat, pe care le-am folosit, dupa care ne-am cam plictisit. A fost si acesta un hype a lui 2017, dar pare sa se niseze si nu sa se extinda catre utilizarea de masa. Video-urile 360 sunt privite in continuare ca o curiozitate, iar producatorii continua sa scoata pe piata astfel de accesorii, mai mult sau mai putin bune. Dar daca vrei sa iei in serios filmarea 360, dar nu intentionezi sa dai cateva mii de euro pe o solutie profesionala multi-camera, atunci noul GoPro Fusion ar putea fi singura ta optiune. Provine de la un producator cu reputatie, este solida, are o rezolutie de 5.2k si o calitate de invidiat a imagini. La un pret recomandata de 700$, ea se afla pe lista noastra de achizitii pe 2018.

JBL Soundgear

Soundgear este unul dintre cele mai interesante gadgeturi de anul acesta. Probabil JBL au zis: de ce sa stai cu o pereche de casti pe cap atunci cand te uiti la film, cand poti foarte bine sa ai patru difuzoare…la gat! Ideia unui guler audio surround, care sa reconsituie fidel la tine acasa experienta unui sistem surround de sala de cinema nu este deloc rea si credeti-ne, pe testate, ca exact asa si este. L-am incercat la birou, pe canapea sau la orizontala in pat si senzatia este unica: ofera sound stage, bass, spatialitate, profunzime, tot ce nu te-ai astepta sa primesti de la o jucarie de 150 euro, in plus este comod si usor si nu-i deranjeaza pe cei din jur. Bine nu prea tare.

PS4 Pro si Xbox One X

Ideea unui Playstation capabil sa duca rezolutie 4K a fost anuntata inca de anul trecut. Dar abia in 2017 consola a fost disponibila pe scara larga. Bine inteles ca nici Microsoft nu putea ramane in urma, asa ca Xbox One X a aparut in Noiuembrei anul acesta. Bun si acum sa stam sa judecam aceste date: capabilitatile hardware scazute ale consolelor, precum si imposibilitatea upgradarii acestora, au fost mereu calul de bataie al jucatoriilor de PC. Era cazul ca aceste dispozitive sa se alinieze si ele cu restul lumii si sa poata reda continut 4k. Acum ca tot acest efort este inutil, e o alta discutie. De ce? Pentru ca jocurile 4k nu sunt inca mainstream, pentru ca in continurare milioane de jucatori joaca in full HD si sunt multumiti, pentru ca unii cosidera ca cele cateva sute de lei in plus sunt o investitie nejustificata. In functie de joc sau paltforma, experienta poate fi diferita, iar saltul definitiv la 4K se va mai lasa probabil asteptat. Poate in 2018.

Acestea sunt doar cateva dintre numeroasele gadgeturi interesante care fie au aparut, fie au devenit disponibile in masa anul acesta, nu este  o lista completa, asa ca asteptam sugestiile vostre in sectiunea de comentarii.