0 comments

Turcan îi cere lui Dăncilă să nu taie din banii alocați Educației: Bugetul e oricum extrem de firav

by on 6 august 2019
 

Prim-vicepreședintele PNL, Raluca Turcan, solicită guvernului Dăncilă să nu taie din banii alocați ministerului Educației, la rectificarea bugetară, afirmând că banii de care dispune ministerul în prezent sunt oricum insuficienți, potrivit Mediafax.

„Solicit Guvernului Dăncilă să nu taie din banii alocați Educației la rectificare și să prezinte un plan urgent de măsuri pentru repararea dezastrului din sistem! Două miliarde de lei mai puțin pentru Educație, deși bugetul aprobat în februarie a fost oricum extrem de firav, reprezintă o măsură criminală a Guvernului, cu doar 5 săptămâni înainte de deschiderea școlilor. (…) Obligația actualului Guvern este să suplimenteze bugetul Educației, nu să îl amputeze!”, a scris Raluca Turcan, pe Facebook.

Liderul liberal îi cere premierului să vină, de asemenea, cu o persoană competentă la ministerul Educației, în urma demiterii Ecaterinei Andronescu.

„Solicit premierului Viorica Dăncilă să identifice, dacă este posibil acest lucru, o persoană competentă pentru portofoliul Educației. Noul ministru trebuie să aibă o dublă prioritate: pe de o parte, să se asigure că anul școlar va începe în condiții bune pentru toți elevii și, pe de altă parte, să prezinte de urgență măsuri de reorganizare a sistemului, după haosul generat de numeroșii săi predecesori, în nici trei ani de guvernare”, subliniază Turcan.

Ea a afirmat că guvernul PSD-ALDE a dat dovadă de incompetență și lipsă de viziune, venind în mai puțin de trei ani cu patri miniștri la Educație.

„Viziunea actualei guvernări față de Educație o înțelege toată lumea: patru miniștri PSD în mai puțin de trei ani de zile: Pavel Năstase (ianuarie 2017 – iunie 2017); Liviu Pop (iunie 2017 – ianuarie 2018); Valentin Popa (ianuarie 2018 – septembrie 2018); Ecaterina Andronescu (noiembrie 2018 – august 2019). Ce dovada mai mare a amatorismului, incompetentei și lipsei de viziune mai trebuie?”, se mai arată în postarea prim-vicepreședintelui PNL.

Totodată, Raluca Turcan a enumerat câteva consecințe venite din incompetența guvernului.

„Combinația dintre subfinanțare, incompetența și nepăsarea miniștrilor PSD în fruntea Educației românești a condus la următorul rezultat: România a ocupat, cu consecvență, unul din ultimele locuri în Uniunea Europeană la cheltuielile pentru educație în ultimii ani.Rata abandonul școlar este una dintre cele mai mari din Uniunea Europeană. Rata de promoare la examenele de bacalaureat și evaluare națională a scăzut față de anul precedent.Numărul elevilor care nu s-au prezentat la examenele de bacalaureat și evaluare națională este în creștere comparativ cu anul precedent. Rata de promovare la examenele de titularizare a fost sub 50%. Anul trecut, în sistem erau peste 4500 de profesori necalificați.10% din școli sunt supra-aglomerate și 58% au capacități excedentare. Elevii din mediul rural care fac zilnic naveta la școală nu beneficiază de variante sigure de transport.Șase ani la rând manualele școlare au ajuns mai târziu pe băncile elevilor și au fost pline de greșeli. Infrastructura școlară este, în multe cazuri, mult sub nivelul a ceea ce înseamnă ”condiții decente”, în special în mediul rural. Autorităților locale nu le-au fost alocate suficiente fonduri pentru a face față cheltuielilor necesare în sistem”, a conchis liberalul.