0 comments

Ultimele discuții pe certificatul Covid / Ce propune PSD și PNL / UDMR nu este de acord cu testarea gratuită

by on 13 decembrie 2021
 

​Liderii PNL, PSD și UDMR s-au întâlnit luni după-amiază într-o nouă ședință a Coaliției. Pe ordinea de zi a discuțiilor se află proiectul de lege al PSD privind certificatul COVID. La întâlnirea de la Parlament, liderii PNL, PSD și UDMR au intrat cu variante proprii despre cum ar trebui să arate proiectul de lege care reglementează acordarea certificatului COVID. Potrivit surselor HotNews.ro, social-democrații doresc menținerea testării gratuite a angajațiilor pentru o perioadă limitată în timp ce, liberalii nu sunt de acord cu acordarea certificatului pentru cei care fac testele antigen. UDMR s-a poziționat public anunțând prin vocea lui Kelemen Hunor că nu este de acord cu testarea gratuită.

Potrivit surselor HotNews.ro, PSD dorește să mențină testarea gratuită a angajațiilor pentru o perioadă de maxim 45 de zile. Mai exact, social-democrații propun acordarea unor tichete tip vouchere în valoare de 50 de lei (tichetul).

Voucherele sunt gândite pentru teste antigen care trebuie făcute în instituții publice sau private, acreditate astfel încât rezultatele să fie încărcate în platforma națională.

Statul direcționează către angajator voucherele care pot fi folosite pe o perioadă de maxim 45 de zile de la declanșarea stării de alertă în care se solicită certificatul. Angajatorul are evidența angajațiilor nevaccinați și este cel care va direcționa către aceștia până la maxim 15 vouchere, potrivit surselor citate.

Potrivit estimărilor social-democrațiilor banii cheltuiți pentru testele gratuite sunt undeva între 150 -200 milioane lei. Aceștia au raportat suma la cheltuielile avute de statul român cu spitalizarea unui bolnav de COVID estimată în valul 4 undeva la 750 milioane lei.

„Încercăm să găsim soluții ca toți români angajați sau nu la stat sau la privat să poată avea acces la certificatul COVID. Nu putem să-i ignorăm și să le interzicem accesul la magazine în perioada când incidența cazurilor va crește. Testarea gratuită este limitată pe când folosirea certificatului COVID poate fi mult mai îndelungată de o lună de zile și nu pune în pericol campania de vaccinare”, au explicat sursele citate.

De partea cealaltă, liberalii cer clarificări referitoare la cine face plata testelor, câți bani trebuie alocați și ce indicatori de incidență sunt luați în calcul. PNL nu este de acord ca certificatul verde să se aplice celor care fac testul antigen, dar ar putea să se aplice celor care fac prima doză de vaccin, iar până la a doua doză, să fie eliberat un certificat temporar.

Chiar înainte de ședința Coaliției UDMR a anunțat că respinge varianta testării gratuite pentru că „ar însemna o cheltuială de miliarde de lei de la bugetul de stat”, susține Kelemen Hunor.

„Nu sunt de acord cu testele gratuite. Cel mult pentru 28 de zile, e perioada în care poți să faci vaccinare completă. Asta se poate accepta, mai mult nu se poate. Înseamnă miliarde. Nu se poate să îți plătească statul, că tot de la buget se plătește, că nu aduce nimeni bani de acasă. Nu vrei vaccin, vrei teste gratuite. Nu se poate, asta înseamnă că se duce în jos și vaccinarea. În 72 de ore se repetă testul. Asta unde ne duce? Dăm teste gratuite pentru tot poporul? Nu este corect nici politic, nici moral. Vom discuta în coaliție pentru 28 de zile cel mult și vom lua o decizie”, a declarat Kelemen Hunor, la Digi24.

PNL, PSD și UDMR nu au reușit să ajungă la un consens pe tema certificatului verde. Social democrații au propria variantă pe care au prezentat-o partenerilor de Coaliție. Aceștia intenționează să propună un nou proiect de lege care va fi depus în Parlament și care să cuprindă un mecanism flexibil de prezentare a certificatului COVID la locul de muncă, în functie de rata de incidență.

De partea cealaltă se află PNL, care a depus împreună cu UDMR în luna octombrie un proiect de lege care prevedea obligativitatea certificatului verde COVID pentru personalul medical, dar și în cazul instituțiilor publice, inclusiv Parlamentul, și în clădirile de birouri. Inițiativa legislativă a fost respinsă de Senat în 27 octombrie și se află în dezbaterea Camerei Deputaților în prezent.