0 comments

Ultimele patru spectacole la Macaz – Teatru Coop

by on 5 iunie 2019
 

După trei ani de activitate, în care Macaz – Teatru Coop a produs şi a găzduit 18 premiere şi peste 200 de reprezentaţii de teatru, echipa teatrului este nevoită să ia o pauză de la activitate, întrucât actualul spaţiu de pe Calea Moşilor nr. 106 se va închide.

După trei ani de activitate, în care Macaz – Teatru Coop a produs şi a găzduit 18 premiere şi peste 200 de reprezentaţii de teatru şi în care a contribuit la coagularea mişcării de teatru politic la nivel local şi naţional, echipa teatrului este nevoită să ia o pauză de la activitate, întrucât actualul spaţiu de pe Calea Moşilor nr. 106 se va închide.

Asadar, sunteti invitati sa participati alături de echipa teatrului la ultimele patru spectacole ce vor avea loc în spaţiul de pe Calea Moşilor 106, în perioada 10-13 iunie 2019.

„SubPământ – Valea Jiului după 1989” se va juca la Macaz în 10 iunie 2019, la ora 19:30.

„SubPământ. Valea Jiului după 1989” îşi propune să documenteze situaţia economică, viaţa şi munca minerilor în post-socialism. „SubPământ” este un proiect de reconstrucţie performativă a poveştilor-document care fundamentează istoria comunităţilor din Valea Jiului, aflate la limita dintre supravieţuire, migraţie, dispariţie şi posibilă reconstrucţie. Spectacolul îşi propune revalorizarea poveştilor, a problemelor şi culturii unor categorii sociale afectate decisiv de procesele violente ale tranziției românești.

Dramaturgia spectacolului este semnată de Mihaela Michailov și David Schwartz. Scenografia este creaţia lui Adrian Cristea, iar muzica a lui Bogdan Burlăcianu. Documentarea este realizată de Vlad Petri. Din distribuţie fac parte actorii Alice Monica Marinescu, Katia Pascariu, Alexandru Potocean, Andrei Șerban.

„Nu ne-am născut în locul potrivit” (aflat la ultima reprezentație!) va fi prezentat în 11 iunie 2019, la ora 19:30.

Spectacolul „Nu ne-am născut în locul potrivit” împletește poveștile de viață a cinci persoane care au trăit experiența refugiului, cu fragmente din Ghidul de Obținere a Cetățeniei Române pentru Cetățeni Străini. Spectacolul își propune să discute în sfera publică aspecte de importanță fundamentală în contextul global contemporan, precum lupta împotriva migraţiei în paralel cu nevoia de migranţi pentru dezvoltarea economiei capitaliste, nevoia de refugiu, dreptul de a călători ca drept fundamental al tuturor, instrumentalizarea „străinului” ca țap ispășitor pentru problemele sociale și economice.

Dramaturgia spectacolului este realizată de Alice Monica Marinescu și David Schwartz. Distribuția îi cuprinde pe actorii Alex Fifea, Katia Pascariu, Mihaela Rădescu, Andrei Șerban, Silviana Vișan. Scenografia este semnată de Adrian Cristea, iar muzica de Cătălin Rulea. Mulțumiri speciale: Bashar Al-Kishawi, Margareta Eschenazy, Valentina Ivanov, Ahmad Marwi, Sana Rahimo, Simina Guga.

„’90”, o producție O2G și MACAZ Teatru Coop, co-finanțată de AFCN se va juca în 12 iunie 2019, la ora 19:30.

Spectacolul ’90 este rezultatul unui demers de rememorare și teatralizare a multiplelor experiențe și întâmplări de familie, pendulând între implicare emoțională și distanțare critică. Prin intermediul a cinci povești de familie, spectacolul urmărește reconfigurarea radicală a societății românești – de la rescrierea în cheie anticomunistă a biografiilor elitei intelectuale și academice, la privatizarea locuințelor; de la mirajul și dezamăgirea aventurilor antreprenoriale, la degradarea vieții muncitorilor și angajaților la stat.

Distribuția îi cuprinde pe actorii Alexandru Fifea, Alice Monica Marinescu, Katia Pascariu, Alexandru Potocean, Andrei Șerban. Scenografia este creația Irinei Gâdiuță, iar coregrafia a lui Paul Dunca. Regia și dramaturgia sunt semnate de David Schwartz.

Spectacolul „TABU” , o producție a Asociației CARUSEL în parteneriat cu MACAZ – Teatru Coop, va avea loc în 13 iunie 2019, la ora 19:30.

Spectacolul „TABU” ficționalizează, pornind de la o documentare aplicată, povestea lui Nicol și a Gianinei, două femei din București care practică sexul comercial stradal. Spectacolul își propune să nuanțeze, completeze și contrazică percepții uzuale despre „prostituție” și să transmită fragmente din viețile personale, atât din familie, cât și de la muncă, ale celor două eroine principale. Care sunt condițiile de muncă într-un domeniu considerat ilegal și, de aceea, complet nereglementat? Cum se negociază prețurile, concurența și relațiile cu clienții? Există vreo metodă de protecție a muncii sau vreo plasă socială? Cum ajung și cum aleg diverse persoane să practice sex comercial? Și cum le influențează munca relațiile cu partenerii, relațiile cu copiii și viața de zi cu zi? Toate acestea sunt întrebări pe care spectacolul le chestionează.

Echipa spectacolului „TABU” este formată din Paul Dunca, Alexandru Fifea, Alice Monica Marinescu, Ruxandra Maniu, Zita Moldovan, Cristina Oprea, Alexandru Potocean, David Schwartz, Marian Ursan și Iulia Vaida.