0 comments

Ultimul concert din seria „Bucuriile muzicii“ va avea loc duminică, 1 septembrie, în Parcul Colțea

by on 29 august 2019
 

Florin Totan și Orchestra Sinfonia București va dau întâlnire duminică, pe 1 septembrie 2019, de la ora 20.00, la ultimul concert din 2019 din seria „Bucuriile muzicii“, desfășurat în Parcul Colțea. Concertul, o istorie a muzicii în 80 de minute, face parte din programul celei de-a X-a ediții a Festivalului „Simfonii de vară“, organizat de Primăria Sectorului 3.

În această vară au mai fost conduse de maestrul Florin Totan, în Parcul Colțea, două concerte, pe 7 iulie și 4 august, în ediția aniversară, a X-a, a festivalului „Simfonii de vară ”. Timp de trei luni, în fiecare sâmbătă şi duminică din perioada 15 iunie-15 septembrie, între orele 19.30-21.00, au fost programate concerte în Parcul Colţea, gazda evenimentului din fiecare an (centrul Capitalei, bulevardul I.C. Brătianu nr. 1A – staţia de metrou Universitate). Festivalul „Simfonii de vară” a fost iniţiat de Primăria Sectorului 3 după modelul unui concept cu o lungă tradiţie în marile metropole ale lumii.

Fanii înfocați ai lui Florin Totan și ai Orchestrei Sinfonia București, prima orchestră privată din România, se vor bucura din nou, duminică, 1 septembrie, să asculte piese de mare popularitate din istoria muzicii, printre care Te Deum de Marc-Antoine Charpantier, uvertura operei Nunta lui Figaro de Wolfgang Amadeus Mozart, Dans ungar nr. 1 de Johannes Brahms, scenă din Lacul lebedelor de Piotr Ilici Ceaikovski, uvertura operei Carmen de Georges Bizet, coloana sonoră a filmului Parfum de femeie, Marșul lui Radetzky de Johann Strauss, Valurile Dunării de Iosif Ivanovici. Piesa Highland Cathedral, ilustrativă pentru noblețea și eleganța regalitatii britanice, a devenit, grație lui Florin Totan și a Orchestrei Sinfonia București, Imnul Parcului Colțea în cei zece ani de existență a Festivalului „Simfonii de vară“.

Dirijorul Florin Totan, în dublă ipostază, va oferi, în calitate de dirijor, alături de Orchestra Sinfonia București, un concert de educație muzicală, iar în calitate de prezentator și entertainer va aduce informații de cultură generală din literatură, istorie, filosofie, arte plastice. De asemenea, artistul va face trimiteri la unele cărți esențiale de istorie a muzicii și a culturii. Concertul face o trecere în revistă, timp de 80 de minute, a epocilor creatoare și a stilurilor din istoria muzicii. „Consider că muzica și credința sunt singurele căi de evadare si izbăvire din haosul, absurdul și înstrăinarea în care trăim în lumea contemporană, iar primul pas este întoarcerea la lectura formatoare. Va adresez, în acest concert, îndemnul meu de a asculta muzică și de a citi neîncetat“, spune dirijorul Florin Totan.

Florin Totan a studiat dirijatul cu Constantin Bugeanu și Sergiu Celibidache la München și, respectiv, Mainz între anii 1982 -1990. Florin Totan a câstigat concursurile internaționale de dirijat de la Mürzzuschlag (Austria,1990) și Berlin(Germania, 1991). A înființat în 1990 orchestra „Sinfonia București“, care a reprezentat si prima initiativă privată de acest gen din România. A dirijat orchestre prestigioase în Europa,dar și pe alte meridiane (Turcia,Egipt, SUA, El Salvador, Brazilia). A fost invitat la festivaluri internaționale importante de la Paris, Avignon, Bergamo, dar și în Festivalul „George Enescu“ din București. Predă cursuri despre tehnica și filosofia muzicală a lui Sergiu Celibidache în Europa, SUA și Brazilia. În prezent, este dirijorul Filarmonicii din Râmnicu-Vâlcea, cu care colaborează din anul 2000.

Orchestra Sinfonia București fost înființată dupa Revoluție, în martie 1990, de către directorul și dirijorul Florin Totan. A susținut, până în prezent, peste 500 de concerte simfonice, în țară și în străinătate, având invitați dirijori și soliști din toată lumea. A efectuat turnee de prestigiu în Franța, Belgia, Italia, Serbia, Croația. Unul dintre cele mai răsunătoare succese a fost concertul de la Viena, susținut alături de Gheorghe Zamfir, pentru „Zilele Bucureștiului“, în 2005. Orchestra a susținut concerte, în 1999 și 2000, la Forumul de la Crans Montana (Elveția), în fața unora dintre cei mai importanți politicieni și oameni de afaceri ai lumii (președintele SUA, Bill Clinton, premierul Rusiei, Viktor Stepanovici Cernomîrdin, Prinții Albert de Monaco și Anton de Lichtenstein ș.a).

Intrarea la concertele din Parcul Colțea este liberă.