0 comments

Un malware proaspăt descoperit pe Android supraviețuiește și după Factory Reset: ce este xHelper? – Mobilissimo.ro

by on 8 noiembrie 2019
 

În general când ai ceva malware pe telefon sau te confrunţi cu un virus, recurgi la soluţia extremă de a îi da un factory reset. Mai nou se pare că a apărut un malware care nu dispare nici după resetarea telefonului. Despre ce e vorba aflaţi mai jos.

xHelper este numele noului soft nărăvaş, care nu e gândit neapărat să fure date personale. Mai degrabă îţi tot serveşte pop-up-uri cu reclame, din care atacatorii fac bani. Totuşi e şi o funcţionalitate mai gravă a sa: uneori descarcă şi instalează aplicaţii fără ca tu să ştii. Malware-ul nu poate fi dezinstalat sau scos în vreun fel, nici măcar cu factory reset.

Companiile care se ocupă cu securitatea cibernetică, precum Symantec sau Malwarebytes consideră că aplicaţia reuşeşte să fie atât de bine “lipită” de telefon pentru că ea compromite o aplicaţie de sistem. Aplicaţiile de sistem sunt în general reinstalate după factory reset, dar malware-ul face cumva ca una din ele să fie compromisă. Singura modalitate de a ne feri de aşa ceva e să descărcăm şi instalăm aplicaţii doar din surse autorizate şi de încredere.

xHelper a fost prima oară depistat în martie, dar s-a răspândit pe 32.000 de terminale până în august. La ultima verificare avea 45.000 de infecţii. În acest moment face cam 131 de noi victime pe zi, iar majoritatea sunt în India, Rusia şi SUA. Sursa infecţiilor este o serie de pagini de redirecţionare ale unor site-uri care găzduiesc aplicaţii Android.

Mai multe detalii aflaţi aici.

Citeste stirea completa