0 comments

Un tablou rar de Botticelli a fost vândut cu 45 de milioane de dolari la licitaţie în New York

by on 27 ianuarie 2022
 

Un tablou al maestrului Renaşterii italiene Sandro Botticelli, ale cărui opere sunt rare în colecţiile private, a fost vândut pentru mai mult de 45 de milioane de dolari, joi, în cadrul licitaţiei organizate de Sotheby’s New York, potrivit News.ro.

La capătul unui duel de şapte minute, între doi cumpărători care au licitat prin telefon, lotul numărul 14, „Man of Sorrows”, a fost adjudecat la 39,3 milioane de dolari, la care se adaugă taxe şi comisioane, adică un total de 45,51 de milioane de dolari.

Preţul a depăşit estimarea dată de Sotheby’s (40 de milioane de dolari), dar este de peste două ori mai mică faţă de recordul stabilit anul trecut (92,2 milioane de dolari) pentru un tablou al maestrului Renaşterii italiene, „Portrait of a Youth Holding a Roundel”.

„Man of Sorrows” este un portret pe fond negru al lui Iisus, cu privire profundă, cu coroană de spini, în jurul capului având îngeri. Mâinile sale, cu cicatrice, sunt legate de corzi.

Potrivit experţilor citaţi de Sotheby’s, tabloul ar fi realizat la începutul anilor 1500, la sfârşitul vieţii lui Sandro Botticelli (1445-1510), cunoscut pentru operele expuse la Uffizi din Florenţa („Primăvara”, „Naşterea lui Venus”) şi ale cărui fresce împodobesc de asemenea Capela Sixtină de la Vatican.

Potrivit Sotheby’s, tabloul, bine păstrat şi cu o ramă aurie, a aparţinut în secolul XIX unei celebre cântăreţe engleze din epocă, Adelaide Kemble Sartoris, apoi moştenitorilor săi. La ultima licitaţie, în 1963, tabloul a fost cumpărat cu 10.000 de lire sterline.

Vânzarea de joi, dedicată maeştrilor clasici, a avut loc dimineaţă la New York şi online, pentru a permite cumpărătorilor europeni şi asiatici să participe. (News.ro.)