0 comments

UPDATE ALDE ar urma să iasă de la guvernare. Decizia, așteptată după ora 16.00. Miniștrii ALDE, așteptați să demisionează marți. Tăriceanu va demisiona și el de la șefia Senatului

by on 26 august 2019
 

Miniștrii ALDE demisionează marți din Guvernul Dăncilă, au declarat surse politice pentru Mediafax, urmând ca astăzi, în ședința Biroului Politic Național de la ora 16.00, să fie decisă ieșirea ALDE de la guvernare și o alianță cu Pro Romania. De asemenea, Călin Popescu Tăriceanu ar urma să demisioneze din funcția de președinte al Senatului la începutul sesiunii parlamentare din septembrie. Sursele politice citate de Mediafax spun, totodată, că ALDE va vota moțiunea de cenzură pe care o va depune PNL.

Potrivit surselor citate, cei patru miniștri ALDE – Ramona Mănescu (Ministerul de Externe), Anton Anton (ministrul Energiei), Grațiela Gavrilescu (Ministerul Mediului) și Viorel Ilie (ministrul pentru Relația cu Parlamentul) – ar urma să demisioneze marți din Guvernul Dăncilă.

De asemenea, Călin Popescu Tăriceanu ar urma să demisioneze din funcția de președinte al Senatului la începutul sesiunii parlamentare din septembrie, au declarat surse politice pentru Mediafax.

Președintele ALDE ar fi anunțat deja în partid că intenționează să demisioneze din a doua funcție în stat. Călin Popescu Tăriceanu a fost numit președinte al Senatului în 10 martie 2014. Ulterior, odată cu schimbarea legislativului, în cadrul alegerilor parlamentare din decembrie 2016, Tăriceanu a fost numit din nou la conducerea forului legislativ.

Oficial, ALDE va lua decizia de ieșire de la guvernare în ședința Biroului Politic, care va începe la ora 16.00. De asemenea, liderii PSD au fost convocați de Viorica Dăncilă pentru o ședință a Comitetului Executiv, de la ora 17.00.

Tot în ședința ALDE ar urma să fie luată decizia de a-l susține pe Mircea Diaconu pentru președinție, după retragerea lui Călin Popescu Tăriceanu din cursă, și o alianță cu Pro Romania.

Nu în ultimul rând, ALDE ia în considerare votarea moțiunii de cenzură anunțată de Ludovic Orban, potrivit surselor Mediafax. Informațiile vin în același timp în care liderul Pro România, Victor Ponta, a declarat că, în cazul în care ALDE iese de la guvernare, discuțiile între cele două partide se vor extinde dincolo de susținerea lui Mircea Diaconu, candidat independent la prezidențiale, în zona parlamentară și a formării unui nou Guvern.

Președintele ALDE Călin Popescu Tăriceanu a avut discuții, luni, cu premierul Viorica Dăncilă, la Guvern. Negocierile între cei doi lideri ai coaliției au eșuat, în condițiile în care premierul nu a venit cu o propunere de restructurare a Guvernului sau cu un nou program de guvernare, au declarat pentru Mediafax surse politice.

Conform surselor citate, la discuția de luni dimineață de la Guvern Viorica Dăncilă și Călin Popescu Tăriceanu nu au ajuns la o înțelegere. Premierul nu a venit cu o restructurare guvernamentală și nici cu un program de guvernare, așa cum a cerut ALDE. Sursele citate spun că ALDE a reproșat PSD că în continuare girează un buget nerealist, programul de guvernare se bazează pe lucruri care nu pot fi făcute, iar restructurarea cerută, implicit reducerea secretarilor de stat, nu este realizată.