0 comments

USR: PSD-ALDE creează paradisuri fiscale pentru clientela de partid

by on 16 aprilie 2019
 

Reprezentanții USR au condamnă ferm decizia coaliției PSD-ALDE, susținută de UDMR și minoritățile naționale, de a crea în România zone cu regim derogatoriu de la regimul fiscal, adică mini paradisuri fiscale, în care afaceriștii apropiați puterii să se îmbogățească fără a plăti taxe și impozite, potrivit Mediafax.

Parlamentarii Uniunii Salvați România s-au opus proiectului inițiat de senatorul PSD Șerban Nicolae încă de la depunerea acestuia, așa cum au făcut-o și în ședința de marți a plenului Camerei Deputaților.

„Este proiectul prin care domnul senator Șerban Nicolae a propus să se creeze un regim derogatoriu de la regimul fiscal, adică niște paradisuri fiscale pentru prietenii care au afaceri în zonele acestea. Preocuparea principală a Parlamentului pare să fie rezolvarea unor interese de grup, a unor interese de găști. Acest proiect este o rușine la adresa cetățenilor onești care plătesc taxe și impozite”, a declarat Stelian Ion, vicelider al grupului USR, conform sursei citate.

„Proiectul adoptat marți de Parlament tot pe repede-înainte – dimineața în comisiile de specialitate, la prânz în plenul Camerei Deputaților – este un proiect cu dedicație pentru băieții deștepți din PSD și din proximitatea partidului. Băieți deștepți precum cei care au pus mâna pe Insula Belina. Sau precum cei care fac bani frumoși din jocurile de noroc. Dacă proiectul adoptat de PSD-ALDE, cu susținerea UDMR și a minorităților, va ajunge să intre în vigoare, fericiții beneficiari ai regimului derogatoriu vor avea scutire de la taxa pe teren și o cotă redusă de TVA, la care s-ar putea adăuga alte scutiri și facilități, temporare sau permanente, decise de autoritățile publice locale”, mai arată sursa menționată.

USR precizează că acest proiect vine în timp ce milioane de români se trezesc că au conturile blocate de ANAF pentru neplata la timp a datoriilor către stat, chiar dacă este vorba de sume modice, iar companii din domenii strategice, precum energie și telecomunicații, au taxele mărite prin „nociva” OUG 114 fiscală.

USR a solicitat coaliției PSD-ALDE să înceteze să adopte legi în beneficiul propriu. „Hoția a mers prea departe, nici un partid aflat vremelnic la putere nu trebuie să dea tunuri direct prin lege!”, spun reprezentanții partidului condus de Dan Barna.

Camera Deputaților, în calitate de cameră decizională, a aprobat inițiativa lui Șerban Nicolae care instituie scutiri de taxe pentru activități economice autorizate, inclusiv jocurile de noroc, desfășurate pe terenuri, precum insule, grinduri, sau alte suprafețe de uscat.

Regimul fiscal derogatoriu şi de regim juridic special va fi aplicabil anumitor terenuri cum ar fi insulele, grindurilor și altor suprafețe de uscat, precum și clădirilor construite pe acestea în care se desfășoară activităţi economice, potrivit actului normativ.

Amendamentul adoptat de comisiile Camerei Deputaților prevede că regimul special fiscal este aplicat și terenurilor din domeniul privat, nu doar cel public.