0 comments

VIDEO Barna vine cu noi precizări în „scandalul DLAF”: Am primit bucăți din nota de constatare din media / Nu a existat nicio solicitare din partea DNA în ceea ce mă privește

by on 12 mai 2021
 

​Vicepremierul Dan Barna a declarat, miercuri, că DLAF nu i-a transmis nota de constatare în ceea ce privește verificările în cazul unor proiecte cu bani europeni în care a fost implicat înainte de 2016, fragmente din aceasta aflându-le de la presă.

„Nu știu dacă această notă de constatare a fost transmisă la DNA. (…) Nu a existat nicio solicitare din partea DNA în ceea ce mă privește”, a declarat liderul USR-PLUS.

El a precizat că a solicitat DLAF nota de constatare, însă instituția i-a transmis „oarecum ironic”, că-i va răspunde în termenul prevăzut de lege.

Dan Barna spune, că din ce a văzut, i se reproșează că nu a completat trei formulare de recrutare față în față, ceea ce este real, însă precizează că se face „o confuzie”. „Activitatea de recrutare într-un proiect nu înseamnă un formular pe care omul îl completează”, a spus el.

Vicepremierul a reiterat că va face un pas înapoi dacă DNA va începe urmărirea sa penală.

Întrebat dacă i se pare că acest scandal are legătură cu faptul că USR-PLUS se pregătește de Congresul de alegeri, Barna a răspuns retoric: „Dumneavoastră vi se pare?”.

Vicepremierul Dan Barna este una din cele patru persoane pe care Departamentul de Luptă Antifraudă (DLAF) le-a reclamat la DNA pentru “posibila săvârșire a unor fapte de natură penală”, a scris Newsweek România. DLAF a cercetat patru proiecte europene în care a fost implicat Dan Barna înainte de 2016. Barna a reacționat spunând că până acum nu a primit nicio informaţie oficială de la DLAF privind implicarea sa în vreo notă de constatare care să fie trimisă la DNA și că va demisiona dacă va începe urmărirea penală împotriva sa, dar că „nu vorbim despre un viitor care nu o să existe”.

  • „1. Departamentul pentru lupta antifraudă – DLAF a finalizat acțiunile de control privind modul în care au fost implementate proiectele finanțate din Fondul Social European (FSE) prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013, Axa prioritară 6 – „Promovarea incluziunii sociale”, Domeniul major de intervenție 6.1 – „Dezvoltarea economiei sociale”: „Punți comunitare” (POSDRU/168/6.1/S/146256, cod SMIS 56760), „SES-am Deschide-te!” (POSDRU168/6.1/S/144808, cod SMIS 56699), „Incluziune socială și pe piața muncii prin întreprinderi sociale” (POSDRU/84/6.1/S/53560, cod SMIS 21583), beneficiar unitatea administrativ-teritorială Județul Alba, prin Consiliul Județean Alba.
  • 2. În urma verificărilor efectuate în cazul proiectelor „Punți Comunitare” (cod SMIS 56760) și „SES-am deschide-te!” (cod SMIS 56699) au rezultat indicii privind posibila săvârșire a unor fapte de natură penală motiv pentru care, Departamentul pentru lupta antifraudă – DLAF a procedat, la data de 05.05.2021, la întocmirea actelor de sesizare. Întreaga documentație se află în procedură de transmitere către Direcția Națională Anticorupție – Secția de Combatere a Infracțiunilor Asimilate Infracțiunilor de Corupție.
  • Constatările vizează 4 persoane care, la data faptei, dețineau calitățile de expert cu atribuții de recrutare respectiv, manageri ai structurilor de economie socială (entități înființate în cadrul proiectelor).
  • 3. Cu privire la proiectul „Incluziune socială și pe piața muncii prin întreprinderi sociale” (POSDRU/84/6.1/S/53560 – cod SMIS 21583), în urma verificărilor efectuate nu au rezultat indicii privind săvârșirea unor fapte de natură penală.
  • 4. Verificările cu privire la proiectul „Biblioteca bunelor practici. Concept inovator de dezvoltare a mediului rural” (POSDRU/135/5.2/S/125782 – cod SMIS 51031), având ca beneficiar S.C. Grupul de Consultanță pentru Dezvoltare DCG SRL, sunt în curs.
  • Conform prevederilor legale, Departamentul pentru lupta antifraudă – DLAF va putea oferi mai multe informații numai după finalizarea investigațiilor”, este răspunsul pe care jurnaliștii de la Newsweek România spun că l-au primit de la DLAF.

„Antreprenorul de succes Dan Barna duce în spate o serie lungă de eșecuri care au costat aproape șase milioane de euro”, a scris Rise Project în octombrie 2019. ”Șeful USR, partidul care a inițiat campania #FărăPenali, este supervizorul senin al unor fraude și conflicte de interese cu fonduri UE”, au scris jurnaliștii de la Rise. Articolul despre Dan Barna a fost publicat în ziua în care liderul USR a mers la Cotroceni la consultările cu președintele Klaus Iohannis pentru desemnarea unui nou premier.

În 11 martie, Dan Barna a fost audiat la Departamentul de Luptă Anti-Fraudă (DLAF) privind perioada sa de antreprenoriat în domeniul fondurilor europene. El spunea, la finalul audierilor, că este optimist că nu va aştepta încă doi ani pentru a închide această poveste pentru care a consumat „enorm de multă energie”.