0 comments

VIDEO Dacian Cioloș: Cerem responsabilitate din partea PNL și UDMR pentru formarea rapidă a unui nou guvern / Când vor avea loc primele negocieri

by on 12 octombrie 2021
 

Dacian Cioloș, desemnat de președintele Klaus Iohannis pentru postul de premier, spune că a discutat telefonic cu liderii PNL și UDMR, iar o primă rundă de negocieri cu aceștia pentru refacerea coaliției de guvernare va avea loc miercuri după-amiază. “De foarte multe ori au clamat responsabilitatea, sunt convins că vor da dovadă de responsabilitate, mai ales într-o perioadă în care mor zilnic oameni în spitale”, a spus Cioloș, subliniind că este nevoie rapidă de refacerea coaliției și de formarea unui nou guvern, cu sprijinul minorităților naționale.


  • “Obiectivul nostru e clar: să pregătim un guvern care să treacă rapid de Parlament și să poate gestiona criza. Vom apela la partenerii nostri de guvernare. Nu cred că aceste partide (PNL și UDMR) vor refuza, pentru că asta ar însemna prelungirea crizei.
  • De foarte multe ori au clamat responsabilitatea. Sunt convins că vor da dovadă de responsabilitate, mai ales într-o perioadă în care mor zilnic oameni în spitale.
  • Oferim responsabilitate și cerem responsabilitate și din partea PNL, UDMR și a minorităților, cu care vom lansa discuții pentru formarea guvernului”, a declarat Cioloș, marți, într-o conferință de presă.

El a subliniat că protocolul coaliției PNL-USR-UDMR nu a fost denunțat, iar de la acest fapt se pornește.

Întrebat dacă nu consideră că USR a încălcat protocolul în momentul în care a votat moțiunea de cenzură ce a dus la căderea Guvernului Cîțu, liderul USR a răspuns: “Nu, pentru că noi acolo nu am votat împotriva unui program de guvernare stabilit prin acel protocol al coaliției”.

“Cred că într-o primă fază e nevoie să vedem dacă partenerii noștri sunt gata să-și asume acest proiect politic”, a spus Cioloș, întrebat despre împărțirea ministerelor.

Dacian Cioloș a mai spus că în această dimineață a vorbit la telefon cu liderul PNL, Florin Cîțu, și a convenit o întâlnire pentru miercuri, fapt confirmat apoi și cu Kelemen Hunor și cu Varujan Pambuccian.

”Astfel de negocieri nu pot avea succes dacă se poartă emoţional, e nevoie de raţiune”, a mai spus Cioloş, despre prezenţa în echipa de negociere a USR a lui Vlad Voiculescu şi Cătălin Drulă, care au avut o relaţie tensionată cu PNL.

Chestionat dacă are impresia că preşedintele Klaus Iohannis l-a desemnat pentru a fi ”premier de sacrificiu”, Cioloş a afirmat: ”Dacă a-ţi asuma responsabilitatea într-o situaţie de criză în mod deschis, onest, clar, cu o viziune şi un program clar, dacă asta înseamnă sacrificiu… Până la urmă, implicarea în politică a unor oameni ca noi este un sacrificiu, pentru că nu am intrat în politică pentru sinecuri, nu am nevoie pentru CV de o poziţie de premier, am intrat pentru că vrem să facem nişte lucruri (…) Că unii sau alţii fac tot felul de calcule, interpretând Constituţia şi legile ţării pentru a putea să-şi atingă anumite obiective politicianiste, este treaba lor”.

Echipa de negociere a USR va fi formată din Dacian Cioloș, Dan Barna, Anca Dragu, Cătălin Drulă, Vlad Voiculescu şi Ionuţ Moşteanu, iar din echipa care lucrează la programul de guvernare fac parte Cristian Ghinea, Oana Ţoiu, Anca Dragu, Claudiu Năsui şi Dragoş Pîslaru.

Potrivit Constituţiei, Dacian Cioloş are termen 10 zile de la desemnare pentru a veni în faţa Parlamentului pentru un vot de încredere asupra programului şi a întregii liste a Guvernului şi are nevoie de o majoritate de 234 de voturi pentru a ajunge la Palatul Victoria. Astfel, în 10 zile, Cioloș trebuie să își asigure majoritatea în Parlament.

După anunțul președintelui, Florin Cîțu a reacționat imediat și l-a trimis pe Cioloș la “aliații” săi, PSD și AUR, cu care a dărâmat Guvernul. O reacție similară a avut și UDMR.

Același mesaj, că nu vor susține un guvern condus de Dacian Cioloș, l-au avut și PSD și AUR.

Potrivit regulamentului, birourile parlamentare stabilesc data ședinței comune pentru votul de învestitură, la cel mult 15 zile de la primirea programului şi listei Guvernului.