0 comments

VIDEO INTERVIU Ludovic Orban: Avem semnale că cei de la PSD-ALDE sunt în stare să facă orice pentru a împiedica dreptul de vot la Referendum/ E vital ca fiecare român să înțeleagă că are destinul României în mâini și să vină la vot

by on 23 mai 2019
 

Președintele PNL, Ludovic Orban, spune într-un interviu acordat HotNews.ro că pe 26 mai “populația are ocazia să depună o moțiune de cenzură împotriva guvernării PSD-ALDE-UDMR”. Potrivit cercetărilor PNL, prezența la vot la Referendum este de aproape 40%, iar Partidul Național Liberal se concentrează pe ultima sută de metri să convingă cât mai mulți români că este vital să meargă la vot, să voteze DA la referendum pentru că “acest referendum va scrie istoria”. Ludovic Orban atrage atenția și asupra semnalelor primite, conform cărora PSD încearcă să pună piedici celor care vor să voteze la referendum: “Stiu sigur că delegații din secțiile de votare ai PSD și ALDE sunt instruiți să nu dea cetătenilor decât buletinele de vot la europarlamentare și să dea buletinele de vot la Referendum numai în cazul unei solicitări exprese din partea cetățenilor. Așa sunt instruiți”.

  • Urmărește interviul integral sau citește mai jos principalele idei din material




Suntem la finalul campaniei electorale, dacă ne uităm în urmă, la mesajele publice ale principalilor competitori, alegerile de duminică par a fi o luptă pe viață și pe moarte. Chiar așa e?

  • Chiar așa este. Este o bătălie în care tensiunea este maximă și se dă o bătălie pe viață și pe moarte între PSD și PNL, cine câștiga alegerile. Suntem umăr la umăr, cu un ușor avantaj pentru Partidul Național Liberal. Totul depinde în schimb de mobilizarea românilor în ziua votului, mobilizarea atât la referendumul convocat de președinte, cât și la alegerile pentru Parlamentul European.

Miza nu sunt mandatele în Parlamentul European, cât una internă

  • Populația are ocazia să depună o moțiune de cenzură împotriva guvernării PSD-ALDE-UDMR, care a făcut praf economia, a făcut praf justiția, a făcut praf imaginea României în lume și care riscă să marginalizeze România în Uniunea Europeană, dacă nu chiar să ajungem la sancțiuni de pe urma cărora să sufere românii din cauza comportamentului antidemocratic, antieuropean al celor care conduc astăzi coaliția majoritară. Votul de pe 26 mai este un vot care poate readuce România pe direcția bună.

Despre sondaje

  • Cu siguranță se mai poate schimba ceva pe ultima sută de metri. La ora actuală, pe cercetările noastre sociologice (noi lucrăm cu 3 case de sondare), este clar că zarurile nu sunt aruncate. Este clar că e o bătălie extrem de strânsă, umăr la umăr între Partidul Național Liberal și Partidul Social Democrat. În această bătălie va conta enorm prezența la vot, mai precis creșterea prezenței la vot. Cu cât crește prezența la vot, cu atât șansa de a bate PSD este mai mare. Va fi importantă concentrarea voturilor pentru Partidul Național Liberal, care este singurul partid care are capacitatea să bată PSD.
  • Înfrângerea PSD în aceste alegeri va lipsi complet de legitimitate acest partid în privința continuării guvernării și poate să creeze o criză gravă în interiorul partidului de guvernământ, în relația cu tovarășii de drum, cu PSD-urile mai mici, ALDE și UDMR și poate cu adevărat să creeze premizele pentru a pune punct acestei guvernări extrem de nocive pentru România.
  • Există 11-12% dintre cetățeni care încă nu sunt hotărâți dacă să vină la vot, iar dacă vin la vot cu cine să voteze. Aceștia vor da câștigătorul. Din cauza asta noi am intensificat campania și am decis în ultima săptămână să punem un mare accent pe referendumul convocat de președintele Romaniai pentru a determina o prezentă masivă la vot și un vot în favoarea referendumului. Cine dă publicității sondajele urmărește să manipuleze opinia publică, să creeze niște efecte în rândul alegătorilor. Noi nu am dat publicității sondajele noastre de opinie, doar am mai făcut rectificări.
  • Din cei 71% care își declară opțiunea pentru un partid, PNL are în fața PSD 2,9 procente. În schimb pe cei 41% dintre alegători, care declară că se prezintă sigur la vot, avansul PNL se diminuează la 0,5%. Din cauza asta spun că prezența masivă la vot poate duce la victoria PNL, și evident, concentrarea voturilor către principalul adversar al PSD, Partidul Național Liberal, care este singurul partid care poate să bată PSD. Acestea sunt fundamentale și vor hotărî învingătorul în aceste alegeri.
  • Am făcut sondajul mare în noiembrie-decembrie anul trecut când PNL și PSD erau cu o favorabilitate aproximativ egală, la ora actuală favorabilitatea Partidului Național Liberal a crescut spectaculos, suntem la 35-36% favorabilitate, în timp ce PSD a scăzut în favorabilitate la 22-23%. De asemenea, este important faptul că este o tendință crescătoare a prezenței la vot la referendum, care se apropie de 40%. De aceea facem eforturile de mobilizare pe ultima sută de metri să convingem cât mai mulți români că este vital să vină la vot, să voteze la referendum pentru că acest referendum va scrie istoria. Societatea românească are posibilitatea să interzică amnistia și grațierea faptelor de corupție. Votând DA la referendum, societatea romaneaca se asigură că orice deținător de putere, care fură, va fi pedepsit. Că există toleranță 0 față de corupție și că nu va mai fi permisă guvernarea în domeniul justiției prin ordonanțe de urgență.
  • Ce s-ar întâmplă dacă nu este validat referendumul? Ce ar înțelege toți deținătorii de putere? Că pot să fure liniștiți că oricând pot să scape prin amnistie și grațiere. Sunt convins că niciun român nu își dorește să fie condus de hoți și mai ales ca hoții să rămână la putere nepedepsiți chiar și în cazul în care sunt prinși și condamnați, existând această posibilitate de amnistie și grațiere. Din 2013, PSD cu tovarășii de drum caută pe toate formele să dea amnistia și grațierea faptelor de corupție pentru a scăpa de pedeapsă pentru furaciunile pe care le-au făcut. Din cauza asta e vital ca fiecare român să înțeleagă că are soarta, destinul României, în mâini. Dacă își doresc o societate normală în care corupția să fie minimă, în care cei care au funcții de conducere să știe clar că trebuie să fie corecți, cinstiți, să respecte legea, să nu bage mâna în banul public atunci trebuie să vină masiv să voteze DA la referendum.

Despre referendum

  • Excludem eventualitate ca referendumul sa fie invalidat în momentul de față. Cercetările noastre ne indică clar o prezență la vot de aproape 40% la Referendum, care poate să crească peste 40%, ceea ce va asigura succesul Referendumului. Iar în privința opțiunilor apropo de Referendum, este clar că majoritatea zdrobitoare, de aproape 80%, dintre cetățenii români votează „da” la Referendum. Nu există, din punctul meu de vedere, un risc privitor la opțiunile populației care-și va exprima dreptul de vot.
  • Am atras atenția, pentru că avem din ce în ce mai multe semnale că cei de la PSD-ALDE sunt absolut disperați și sunt în stare să facă orice pentru a împiedica dreptul de vot al românilor la Referendum. Știu sigur că delegații în secțiile de votare ai PSD și ALDE sunt instruiți să nu dea cetățenilor decât buletinele de vot la europarlamentare și să dea buletinele de vot la Referendum numai în cazul unei solicitări exprese din partea cetățenilor. Așa sunt instruiți. Sigur că și noi îi instruim pe colegii noștri care sunt delegați în secțiile de votare cum i-au prins pe unii să le facă plângere penală imediat, pentru că asta înseamnă împiedicarea exercitării dreptului la vot la Referendum – neeacordarea buletinelor de vot. Este la latitudinea cetățeanului dacă ia sau nu ia buletinele de vot. În schimb, darea buletinelor de vot este obligatorie pentru un reprezentant în Biroul Electoral al secției de votare. Și transmit un semnal către toți delegații PSD și ALDE: nu va lăsăți împinși la infracțiuni de cei care va conduc! A împiedica dreptul de vot, a nu da buletinele de vot înseamnă că riscați să comiteți o infracțiune. Împiedicarea exercitării dreptului de vot este, de altfel, o infracțiune, care este pedepsită drastic în conformitate cu legea.
  • De asemenea, avem semnale clare că prefecți, președinți de Consilii Județene le solicită primarilor PSD să se pună în fața secțiilor de votare și să-i determine pe toți cei pe care pot să-i influențeze cu o prezență intimidantă, să nu voteze la Referendum. Și asta este o încălcare gravă și este o infracțiune, pentru că orice încercare de a împiedica un om să voteze, să-și exercite dreptul de vot, indiferent în ce formă se face ea, constituie de asemenea o infracțiune. Am instruit toate organizațiile, în cazul în care vor fi prezenți primari sau vice-primari PSD în fața secțiilor de votare cu scopul de a-i determina pe cetățeni să nu voteze la Referendum, să sesizeze imediat poliția și de asemenea să depună plângere penală. Nu ne jucăm, trebuie respectată voința cetățenilor. Oamenii trebuie lăsăți să voteze liber. Nu mai trebuie folosită nicio formă de presiune de către niciun deținător de putere, pentru că asta ar reprezenta un abuz și o încălcare a legislației electorale care îmbracă forma săvârșirii unei infracțiuni.


Despre rezultatul alegerilor și majoritatea în Parlamentul de la București

  • O criză în interiorul Coaliției poate să genereze o schimbare de majoritate în Parlament. Cu siguranță. Nu există niciun fel de dubiu în această privință. Oricum, majoritatea parlamentară s-a tot șubrezit de-a lungul ultimelor luni, pentru că este din ce în ce mai clar că foarte multor parlamentari din actuala Coaliție a început să le fie jenă, rușine să voteze, mai ales toate aberațiile cu care vin guvernul sau conducerile partidelor. Și sunt puși să voteze lucruri care au consecințe extrem de negative și care nu sunt susținute de marele public.
  • Acum recunosc că și noi întotdeauna am pus presiune. De fiecare dată când parlamentarii PSD-ALDE sau UDMR au votat împotriva unor legi sau pentru niște legi cu efecte nocive asupra societății, practic am informat cetățenii prin Facebook, prin pliante, astfel încât cetățenii să pună presiune asupra lor să nu recidiveze în voturi împotriva interesului general.
  • Există o stare de tensiune, de nemulțumire, care poate să ducă la căderea acestui guvern. Iar noi în mod clar după europarlamentare vom pregăti o moțiune de cenzură, astfel încât să încercăm să punem capăt acestei guvernări extrem de nocive pentru România.

PNL este dispus să-și asume guvernarea în acest moment?

  • PNL este pregătit în orice moment să-și asume răspunderea guvernării. Programul de guvernare este deja prefigurat, sigur că el nu este încă asamblat complet. Dar el se și regăsește în foarte multe proiecte pe care noi le-am depus în diferite domenii de activitate: atât în sprijinul companiilor, cât și în sprijinul angajaților din mediul privat, în sprijinul persoanelor vârstnice, în sprijinul copiilor și întăririi sistemului de educație. 
 Noi avem proiecte legislative depuse deja în toate domeniile importante și suntem pregătiți în orice moment să preluăm guvernarea.
  • Dar este extrem de important ca orice schimbare în politica românească să se facă ținând cont de populație, iar obiectivul nostru este să redăm decizia cetățenilor prin intermediul alegerilor anticipate. Actualul parlament este oglinda opțiunilor populației din decembrie 2016. Opțiunile populației s-au schimbat semnificativ.
  • E nevoie de o reîmprospătare, prin votul cetățenilor, a Parlamentului, a corpului reprezentativ, pentru că doar o oglindire fidelă a opțiunilor populației poate să genereze astăzi o majoritate pentru o guvernare stabilă, coerentă, normală, care să poată să repare toate stricăciunile provocate de guvernele PSD-ALDE și care să poată cu adevărat să repună România pe un trend de dezvoltare, pe un trend de modernizare, pe un trend de atingere a tuturor obiectivelor pe care le urmărim ca țară. 


Va da președintele Iohannis premierul PNL?


  • Cu președintele Iohannis suntem într-un parteneriat. PNL a decis susținerea candidaturii președintelui Klaus Iohannis pentru al doilea mandat. De asemenea, astăzi suntem implicați atât noi (PNL), cât și președintele Iohannis, într-o campanie extrem de grea, de dificilă, cu foarte multe frâne, obstacole și contre din partea Puterii pentru a-i determina pe români să-și spună punctul de vedere privitor la Referendum și să voteze în favoarea Referendumului.
  • După dărâmarea guvernului, cu siguranță vom găsi cele mai potrivite soluții pentru România.

Cu cine veți face majoritatea?

  • Haideți să nu vindem pielea ursului din pădure. Ce pot să vă spun cu siguranță e că în niciun caz cu PSD. PSD-ul este un partid anistoric, un partid care în mare parte a rămas cu mentalitățile din perioada comunistă. Un partid care nu înțelege democrația, un partid antieuropean, un partid care este ostil democrației, drepturilor și libertăților fundamentale, care calcă deminitatea fiecărui român și un partid nociv pentru România. În niciun caz nu vom face vreo formă de înțelegere cu acest partid, indiferent cine l-ar conduce.
  • Și dacă pleacă Dragnea, rămân o grămadă… De fapt, un partid care poate să dea lideri ca Dragnea, este un partid bolnav, un partid care fie trebuie să dispară de pe scena politică, fie trebuie să revină la o stare de normalitate, să se adapteze la exigențele statului de membru a UE, la exigențele democrației, care să înceapă să acționeze în cadrul democratic. De fiecare dată când PSD a fost la putere în România a existat riscul transfomării PSD în partid stat și a capturării statului român și a instituțiilor sale de către PSD.
  • De fiecare dată a existat o luptă extrem de dură, pe viață și pe moarte, pentru a opri această confiscare a statului român de către PSD. Și astăzi se dă aceeași bătălie, iar din punctul meu de vedere, nu avem nimic de a face cu acest partid. 


Varianta pesimistă: PNL pierde alegerile. Vă dați demisia din funcția de conducere a PNL?

  • PNL are ca obiectiv câștigarea alegerilor prezidențiale, locale și parlamentare. Sunt obiectivele fixate prin moțiunea care a fost adoptată la congres.
  • PNL este într-o bătălie extrem de dură pentru a putea bate PSD-ul și avem convigerea că în cazul unei mobilizări ample din partea cetățenilor români avem șansa de a bate PSD. 


Dacă ar fi ca rezultatul de duminică să depindă de un singur vot, cum l-ați convinge pe cel care are buletinele în mână să voteze PNL și DA la referndum?

  • Pentru referendum lucurile sunt simple. Sunt două întrebări. Prima întrebare, dacă sunteți de acord cu interzicerea aministiei și grațierii faptelor de corupție. Aici lucrurile sunt simple. Nu puteți lăsa hoții să ne conducă, frați români. Votați „da”. Votând „da”, ne asigurăm clar că orice deținător de putere care comite o infracțiune de corupție va fi pedepsit. Acesta va fi un semnal către toți cei care vor fi aleși sau vor deține funcții publice de acum înainte, pentru că vor ști foarte limpede că nu e loc de furat în România și că oricine vrea să fure, va fi pedepsit. Ca atare, aveți un motiv extrem de puternic pentru a merge la vot și de a spune „da” împotriva aministiei și grațierii. 

  • A doua întrebare, este o întrebare legată de ordonațele de urgență, interzicerea emiterii de OUG-uri în domeniul justiției, să spunem generic, adică infracțiunilor, pedepselor, organizării judecătorești și instituirea unor mecanisme de control prealabil constituțional pe OUG ca să le restrângă guvernarea prin ordonanță. Odată cu permiterea emiterii de ordonță de urgență, societatea românească a fost bulversată de cele mai multe ori prin intermediul OUG-urilor. Noaptea ca hoții, ziua ca hoții, date fără niciun fel de consultare și dezbatere publică, împotriva voinței generale a societății. Societatea românească a fost afectată extrem de nagativ de valul de ordonanțe, mai ales de valul dat de ultimele guvernări. Le spun clar românilor: nu mai vreți ordonanțe, votați „da” la referendum. Orice fel de lege trebuie adoptată pe calea normală, prin dezbatere publică, prin dezbatere parlamentară, cu participarea la decizii a tuturor grupurilor profesionale, patronate, asociații profesionale, sindicate sau grupuri de cetățeni care sunt interesate de reglementările respective, pe calea dezbaterii și a adoptării prin Parlament. 

  • În ceea ce privește votul la europarlamentare, prima întrebare la care trebuie să-și răspundă un român e, dacă vrea ca România să rămână în UE. Știu că răspunsul la această întrebare pentru 92% dintre cetățenii români este „da”. Toți românii înțeleg că dacă nu am fi în UE, practic, Dumnezeu știe ce s-ar alege de țara asta. Trebuie să fim siguri că România rămâne în UE. Votul pentru PNL este un vot care garantează românilor destinul european al României. Al doilea lucru pe care trebuie să îl ia în calcul în momentul în care votează, este ca având statutul de membru a UE, ce partid poate să aducă cele mai mari beneficii pentru România la nivel european? Ori aici lucrurile sunt destul de simple: PSD-ALDE deja sunt în afara Europei, pentru că ei sunt dați afară din familile lor politice, chiar dacă nu s-au luat efectiv deciziile.
  • La summit-ul de la Sibiu,nici Tăriceanu, nici Dragnea, nici Dăncilă, nu au fost invitați la reuniunile famililor lor politice, deși summit-ul era în România, deși România deține președinția Consilului UE. Niciun lider important din nicio țară europeană nu l-au acceptat pe Dragnea și pe Tăriceanu la masă pentru că le este rușine de ei, pentru că îi consideră antieuropeni și pentru că nu acceptă ca ei să stea la masă cu ei. La ora actuală, orice europarlamentar PSD sau ALDE va fi un minus pentru România, în niciun caz un plus.
  • Partidul cel mai respectat, cel mai apreciat, partidul care are cei mai mulți reprezentați, care au post de comunicare, care sunt considerați credibili la nivel european, practic, partidul acesta este PNL. Cu cât PNL este mai bine reprezentat, mai puternic la nivel european, cu atât România este mai puternică și mai bine reprezentată. România poate deveni mai influentă, România este acceptată ca partener egal la masa negocierilor și deciziile la nivel european pot aduce aduce beneficii maxime pentru România. Iar aici, ca beneficiu, orice român poate să câștige de pe urma apartenenței României la UE, cu o singură condiție: România să fie reprezentată de oameni serioși, apreciați, respectați, oameni care să poată influența deciziile la nivel european. 

  • Iar guvernele din țară să fructifice la maxim toate resursele care sunt alocate României pentru a îmbunătăți viața românilor, pentru a putea cu adevărat să utilizăm banii publici pe care îi primim de la nivelul UE pentru dezvoltarea economică, pentru creșterea nivelului de civilizație, pentru infrastructură de transport, școlară, sanitară, pentru tot ceea ce înseamnă infrastructura de apă, canalizare, gaz șamd. Votul la alegerile pentru Parlamentul European este un vot care va decide cât de influentă va fi România la nivel european și cât de multe beneficii vor veni pentru cetățenii români de la nivelul european. Votând PNL, aveți garanția beneficiilor maxime ale românilor de la nivel european.