0 comments

VIDEO Marcel Ciolacu, mesaj „cât se poate de clar”: Trebuie să închidem MCV-ul, dar nu prin desființarea Secției Speciale / Desființarea SIIJ, condiție a CE pentru ridicarea MCV

by on 12 noiembrie 2021
 

PSD nu renunță la ideea că Secția de Investigare a Infracțiunilor din Justiție trebuie păstrată, deși aceasta este una dintre condițiile Comisiei Europene pentru ridicarea Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV) impus României. „Să închidem MCV-ul, dar nu prin desființarea SIIJ”, a declarat, vineri, Marcel Ciolacu.

Întrebat vineri, de jurnaliști, dacă PSD este de acord cu desființarea SIIJ, Marcel Ciolacu a răspuns: „Cred că am fost foarte clar. În acea zonă (n.r. – justiție) trebuie intervenit și văzut ce trebuie făcut, astfel încât să închidem MCV-ul, dar nu prin desființarea SIIJ”.

Chestionat din nou dacă, prin urmare, PSD susține păstrarea controversatei Secții speciele, liderul PSD a răspuns: „Am fost cât de poate de clar”.

Și marți, la finalul primei runde oficiale de negocieri cu PNL și UDMR pentru formarea noului guvern, Marcel Ciolacu dădea un semnal clar că PSD nu vrea să renunțe la SIIJ: „Am văzut cum a functionat justiția fără SIIJ și am văzut cum funcționează cu SIIJ. Bine ar fi să facem SIIJ și mai functională”.

MCV și Secția specială

Mecanismul de cooperare și de verificare (MCV) a fost instituit în 2007, în momentul aderării României la UE, ca măsură tranzitorie menită să faciliteze eforturile României de a reforma sistemul său judiciar și de a intensifica lupta împotriva corupției.

Și în ultimul raport MCV emis de către Comisia Europeană în luna iunie se subliniază asumarea de principiu a Guvernului României în ianuarie 2021 a unui memorandum în care își exprima angajamentul politic de a da curs tuturor recomandărilor MCV. Planurile prevăzute în memorandum includ și proiectul de lege de desființare a Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție (SIIJ) și modificări ale legilor justiției, ambele fiind direct legate de recomandările MCV.

Raportul din iunie face un bilanț al progreselor înregistrate în cadrul MCV din octombrie 2019 și până în prezent și evaluează progresele înregistrate pentru îndeplinirea celor 12 recomandări din ianuarie 2017 și a celor opt recomandări suplimentare din noiembrie 2018.

În raport este enumerată crearea Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție (SIIJ) printre „motivele serioase de îngrijorare identificate”, arătându-se totodată că „gestionarea eficace a unor dosare de corupție la nivel înalt continuă să fie afectată de activitatea SIIJ, care intervine în continuare în dosarele de corupție la nivel înalt în curs de instrumentare de DNA și să provoace întârzieri care riscă să afecteze aceste dosare”.

Raportul MCV reia clarificările pe care Curtea de Justiție a Uniunii Europene le-a cuprins în Hotărârea CJUE din 18 mai 2021 asupra naturii MCV și a obligațiilor României care decurg din acesta.

Hotărârea CJUE a clarificat faptul că Decizia privind mecanismul de cooperare și de verificare este obligatorie în integralitatea sa pentru România și urmărește să se asigure că România respectă pe deplin statul de drept. România are astfel obligația de a lua măsurile adecvate în vederea realizării obiectivelor de referință stabilite în decizie și de a se abține să pună în aplicare orice măsură care ar risca să compromită atingerea respectivelor obiective. România trebuie să țină seama de recomandările care îi sunt adresate de către Comisie în cadrul MCV și trebuie să se abțină de la adoptarea vreunor măsuri care ar risca să compromită rezultatul prevăzut în recomandări.

Secția specială – Aproape 1.300 de dosare până la finalul lui august și un singur rechizitoriu

Secția specială, moștenită de la guvernarea PSD și pe care coaliția de guvernare PNL-USR promisese că o va desființa, reușise să trimită în judecată, de la începutul anului și până la finalul lunii august, un singur dosar, în timp ce a clasat alte 736.

Stocul de dosare de la Secția specială ajunsese, la finalul lunii august, la 6.465, conform datelor transmise HotNews.ro de către Parchetul General:

  • ​În cadrul Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție, în perioada 01.01.2021 – 23.08.2021, au fost înregistrate 1.290 de dosare.
  • În aceeași perioadă, 736 de dosare au fost soluționate prin netrimitere în judecată și 1 dosar a fost soluționat prin trimitere în judecată (rechizitoriu).
  • La data de 23 august 2021 erau în lucru 6.465 de dosare dintre care 71 mai vechi de 5 ani. (SIIJ a fost înființată în anul 2018).

Patru rechizitorii în 2019 și 2020

În cei trei ani de existență, SIIJ a reușit să trimită în judecată 5 dosare, incluzându-l și pe cel din acest an.

Bilanț SIIJ pe 2020:

  • 552 de dosare soluționate pe fond – doar 2 rechizitorii, prin care au fost trimiși în judecată 3 inculpați și 550 de cauze clasate.
  • SIIJ a a adus printre argumente pentru slaba activitate personalul insuficient (doar 7 procurori, pe o schemă de 15), pandemia de COVID și atacurile din partea unor politicieni.

Bilanț SIIJ pe 2019:

  • 417 dosare penale soluționate pe fond – doar 2 rechizitorii cu 3 inculpați trimiși în judecată și 415 cauze clasate.
  • Unul dintre dosarele trimise în judecată i-a vizat pe foștii procurori de la DNA Ploiești Mircea Negulescu și Lucian Onea.