0 comments

VIDEO Negocieri PNL-PSD. Ciolacu: Sunt ferm convins că şi Florin Cîţu va înţelege că nu poate fi premierul României după ce a fost demis/ PSD își desemnează azi premierul

by on 17 noiembrie 2021
 

PNL și PSD vor relua discuțiile privind formarea Guvernului, începând cu ora 16.00, Marcel Ciolacu afirmând că speră ca negocierile privind programul de guvernare să fie finalizate astăzi, urmând ca social-democrații să stabilească tot miercuri premierul din partea partidului. El a adăugat că PSD nu renunță la ideea de a face prima nominalizare de premier în cadrul mecanismului de rotație convenit cu liberalii. ”Sunt ferm convins că şi domnul Cîţu va înţelege că nu poate să vină în acest moment premierul României, după ce a fost demis”.

Marcel Ciolacu a insistat că PSD este partidul care a câștigat alegerile și trebuie să facă prima nominalizare de premier în cadrul mecansimului de rotație, în ciuda deciziei PNL., iar Florin Cîțu nu mai poate revendica șefia Execitvului după ce a fost demis prin moțiune de cenzură:

  • Astăzi, mai mult ca sigur se va finaliza programul de guvernare și pe capitolele social, justiție. PSD va face un Consiliu Național unde va decide premierul. Dar cel mai important este să nu construim ceva neținând cont de voința românilor, ci numai de interesul personal. Vă amintesc că PSD a câștigat alegerile. Dacă vom ține cont de voința românilor, sunt ferm convins că vom avea o coaliție funcțională și un guvern al României.
  • Categoric, PSD va avea propria nominalizare de premier, pentru că avem o rotație.
  • Din moment ce PSD a câștigat alegerile, e normal să solicităm să avem prima nominalizare. Există negocieri, ca să nu iasă nimeni păcălit

La insistențele jurnaliștilor referitoare la faptul că PNL dorește să dețină prima nominalizare de premier, iar Florin Cîțu revendică postul, liderul social-democraților a afirmat:

”Sunt ferm convins că şi domnul Cîţu va înţelege că nu poate să vină în acest moment premierul României, după ce a fost demis”.

Liberalii au decis marți, în ședința Biroului Executiv să accepte varianta premierului prin rotație dar cu o condiție. Liderii PNL și-au exprimat pe rând opțiunea privind ocuparea postului de prim-ministru prin rotație dar vor ca PNL să fie primul partid care dă premierul.

Emil Boc a propus ca mandatul de negociere să fie flexibilizat astfel încât președintele Klaus Iohannis să aibă libertatea de a nominaliza premierul, au declarat pentru HotNews.ro surse liberale participante la ședință. Propunerea nu a fost supusă la vot.

În spatele ușilor închise, mai mulți lideri PNL l-au atacat pe Florin Cîțu acuzându-l că în negocierile cu PSD a pus înainte interesele personale.

La finalul ședinței, Florin Cîțu a spus că rămâne singura propunere pentru postul de premier: ”PNL a votat rotativa cu primul premier de la PNL. Nu s-a votat flexibilizarea numelui”.

Pe de altă parte, președintele Kelemen Hunor atrage atenția că este urgentă formarea noului guvern, comentând că numirea prin rotație a premierilor poate fi o soluție, însă trebuie să fie președinții de partid:

  • Cineva trebuie să facă compromisul necesar ca să depăşim această fază a discuţiilor – mai puţine orgolii, un ego un pic mai mic – şi atunci se rezolvă.
  • Suntem în competiție cu timpul, nu unii cu alții, și aici eu săptămâna trecută am zis să vedem când putem să intrăm în Parlament cu programul de guvernare și cu lista de guvern. Au spus că vom încerca în această săptămână. Nu ar trebui să amânăm prea mult. Sper ca săptămâna următoare se va întâmpla.

Se actualizează