0 comments

VIDEO Prima ședință a Consiliului Local Iași după inculparea primarului. USR-PLUS: Sunteţi dublu inculpat / Chirica: Nu mă simt confortabil

by on 29 aprilie 2021
 

În prima ședință a Consiliului Local Iași după inculparea primarului PNL Mihai Chirica în dosarul vizând cedarea ilegală a unui teren, consilierii USR-PLUS i-au cerut acestuia demisia: “Aţi făcut de râs Iaşiul. Sunteţi dublu inculpat după doar şase luni de mandat”. În replică, Chirica a pus că nu se simte confortabil, dar că se consideră nevinovat.

La începutul ședinței, liderul grupului consilierilor USR-PLUS Iaşi, Ana Raluca Roşu, i-a cerut demisia lui Chirica: “Solicit demisia lui Mihai Chirica din funcţia de primar. Aţi făcut de râs Iaşiul. Sunteţi dublu inculpat după doar şase luni de mandat. Iaşiul nu poate funcţiona cu un primar cu două dosare penale”.

La rândul său, consilierul USR-PLUS Răzvan Timofciuc a spus că oriunde în lume un primar cercetat penal ar fi demisionat: “Nu ţineţi oraşul prizonier. Este o chestiune de bun-simţ”.

“Nu s-a schimbat nimic din ceea ce gândeam acum 3 ani, și acum 5 ani și nu mă voi schimba niciodată. (…) situația pe care ați amintit-o, așa este, nu mă simt confortabil”, a fost replica lui Chirica. El a susținut, din nou, că este nevinovat.

Pe ordinea de zi a ședinței CL nu s-a aflat și bugetul local al iașiului pe anul 2021, pe care USR-PLUS a refuzat să îl voteze în ședințele anterioare. Ziarul de Iași scrie că liderii grupurilor politice au convenit să reia discuțiile pe bugetul pe anul 2021 imediat după Paște, iar proiectul să poată fi din nou supus aprobării plenului în cel mult două săptămâni.


Reamintim că și primarul Iașului, liberalul Mihai Chirica, are calitatea de inculpat în dosarul DIICOT de înşelăciune cu un teren ce aparţine Primăriei Iaşi, în care sunt implicaţi avocaţi, notari şi funcţionari publici, au declarat pentru HotNews.ro surse judiciare. Este al doilea dosar penal în care este vizat primarul Iașului. Patru persoane – patronul publicaţiei “Bună Ziua Iaşi”, fostul arhitect-șef al Primăriei Iași, un notar și un funcționar public – au fost reţinute de procurorii DIICOT în urma perchezițiilor făcute luni la Primăria Iaşi. Alte șapte persoane, între care fostul viceprimar Gabriel Harabagiu, actual city-manager al orașului, sunt cercetate sub control judiciar. În acest dosar a fost audiat și primarul Mihai Chirica.

Tot miercuri, președintele Consiliului Județean Iași, liberalul Costel Alexe, a anunțat că s-a autosuspendat din funcția de șef al filialei ieșene a PNL, dar nu renunță la mandatul de la șefia CJ, după ce a fost pus sub control judiciar de către DNA. Procurorii îl acuză pe Costel Alexe, fost ministru al Mediului în Guvernul Orban și actual președinte al Consiliului Județean Iași, că ar fi primit mită de la un combinat siderurgic (Liberty din Galați) 22 de tone de produse din tablă, pentru alocarea cu titlu gratuit către combinat a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră.