0 comments

VIDEO Primele negocieri oficiale PNL-PSD pentru formarea Guvernului. Ciolacu, întrebat dacă PSD ar putea ceda PNL funcţia de premier şi Ministerul Finanţelor: Eu cred că nu se poate aşa ceva

by on 9 noiembrie 2021
 

Echipele de negociere ale PSD şi PNL vor începe să discute despre uniformizarea programelor de guvernare, alături de UDMR şi de reprezentanţii minorităţilor, a declarat marți liderul PSD, Marcel Ciolacu. Întrebat dacă PSD ar putea ceda PNL funcţia de premier şi Ministerul Finanţelor, Ciolacu a afirmat: ”Eu cred că nu se poate aşa ceva”. Declarația președintelui PSD vine în contextul în care Florin Cîțu nu vrea să cedeze portofoliul de la Finanțe după ce a pierdut și susținerea pentru un nou mandat de premier. Negocierile PNL-PSD pentru formarea noului guvern se așteaptă a fi unele dure care se vor prelungi pe mai multe zile. Prima rundă începe la ora 13.00 la Parlament.

Discuțiile vor avea loc la Parlament.

HotNews.ro transmite livetext desfășurarea ședinței și cele mai importante declarații:

……………………

Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a spus că echipele de negociere ale PSD şi PNL vor începe să discute despre uniformizarea programelor de guvernare, alături de UDMR şi de reprezentanţii minorităţilor.

 • ”Astăzi se va face, cred, echipa care să înceapă să uniformizeze cele două programe de guvernare, ale PNL şi PSD, dar va fi o întâlnire şi cu UDMR şi cu minorităţile, fiindcă această alianţă va fi formată, dacă se reuşeşte, din PSD, PNL, minorităţi și UDMR”, a afirmat Marcel Ciolacu.

Întrebat despre despre împărțirea unor portofolii și despre funcția de premier, Ciolacu a spus că trebuie respectată ponderea parlamentară: ”Să respectăm ponderile parlamentare, fiindcă nu există niciunde în lume o altfel de măsură”.

Chestionat dacă este posibil ca PSD să cedeze funcţia de premier şi Ministerul Finanţelor, liderul PSD a afirmat: ”Eu cred că nu se poate aşa ceva”.

Ce funcții își doresc social-democrații:

 • șefia Camera Deputaților
 • un post de vicepremier
 • Secretariatul General al Guvernului
 • Finanțele
 • Transporturile
 • Fondurile Europene
 • Internele
 • Sănătatea
 • Munca
 • Agricultura

De partea cealaltă, Florin Cîțu nu vrea să cedeze portofoliul de la Finanțe pentru că după ce a pierdut susținerea pentru un nou mandat de premier, va pierde definitiv controlul asupra viitorului Guvern. Potrivit surselor Hotnews.ro, Florin Cîțu își dorește ministerul Finanțelor (accesul la bani cu care poate controla partidul) pentru apropiatul său Dan Vîlceanu.

Luni seara, Biroul Politic Naţional al PNL a decis începerea negocierilor cu PSD pentru coagularea unei majorităţi care „să asigure României stabilitatea necesară pentru a fi depăşită criza politică şi sanitară”. Decizia a fost luată la finalul unei ședințe, la Vila Lac, cu liderii de organizații, după aproape patru ore de discuții.

Potrivit surselor HotNews.ro, liberalii își doresc învestirea Guvernului până la 1 decembrie și estimează că negocierile vor mai dura cel puțin două săptămâni.