0 comments

Viktor Orban face apel la Europa Centrală să-și apere rădăcinile creștine: „Occidentul face experimente cu un univers lipsit de Dumnezeu și cu familiile LGBT”

by on 20 august 2020
 

Națiunile Europei Centrale ar trebui să se unească pentru a conserva rădăcinile lor creștine în condițiile în care statele europene occidentale fac ”experimente cu familiile formate din persoane de același sex, imigrația și ateismul”, a declarat joi premierul Viktor Orban, într-un discurs preluat de Reuters. Orban, naționalistul care se află la putere în Ungaria de mai bine de un deceniu, a lansat acest apel la inaugurarea unui monument comemorativ dedicat Tratatului de la Trianon.

„Europa de Vest a abandonat Europa creștină. În schimb, experimentează cu un univers lipsit de Dumnezeu, familiile LGBT, migrația și societățile deschise”, a mai susținut Orban, în discursul său.

Exemplul Poloniei

Monumentul este lung de 100 de metri și lat de 4 metri, reprezentând o sculptură în granit, pe una dintre străzile aflate în apropierea Palatului Parlamentului.

Premierul a mai spus că monumentul este un apel la națiunile Europei Centrale de a-și întări alianța și de urma stindardul Poloniei ( stat care, din 2015, sub guvernarea partidului Lege și Justiție, a impus o serie de măsuri conservatoare și a avut în centrul strategiei sale electorale o platformă anti-LGBT. Varșovia a impus însă și controversate măsuri privind justiția care i-au atras sancțiuni din partea Comisie Europene, acesta fiind și cazul Ungariei- n.red).

În Ungaria, grupurile pentru drepturile omului au atras și ele atenția asupra faptului că ostilitatea față de comunitatea LGBT este în creștere din 2018, când Orban a obținut al treilea mandat de premier.

Avertismentul SUA

Orban, personal, a evitat să critice deschis comunitatea sau familiile formate din persoane de același sex, însă președintele Parlamentului, un vechi aliat al acestuia, a pus semnul egalității între adopțiile făcute de cuplurile de homosexuali și pedofilie.

Săptămâna trecută, două steaguri curcubeu (simbolul comunității LGBT) au fost date jos de pe două clădiri în Budapesta, ceea ce a stârnit reacția Ambasadei SUA care a avertizat că ”grupările neo-naziste nu trebuie tolerate”.

În același timp, Reuters notează că mulți unguri consideră și acum că Tratatul de la Trianon este o traumă națională, în urma căreia două treimi din teritoriul țării a fost pierdut, iar milioane de etnici maghiari trăiesc acum în România, Slovacia, Serbia, Austria și Ucraina.

Tratatul a fost încheiat după Primul Război Mondial și a dus la redesenarea hărții bătrânului continent, Ungaria pierzând atunci și Transilvania în favoarea României.

Pe zidurile monumentului pot fi citite numele a peste 12.000 de sate și orașe care au fost parte a Ungariei înainte de semnarea tratatului. Orban a garantat cetățenia enticilor machiari care trăiesc în afara granițelor și le-a acordat dreptul de vot, în efortul de a restabili mândria națională și sentimentul apartenenței, mai scrie Reuters. Voturile venite din afara granițelor l-au ajutat să obțină majoritatea parlamentară.