0 comments

Viorica Dăncilă îi trasează sarcini lui Klaus Iohannis: Îi solicit ca în cadrul Summit-ului de la Sibiu să ceară aderarea la spațiul Schengen și încetarea MCV

by on 8 mai 2019
 

Premierul Viorica Dăncilă nu a fost invitată la Summit-ul de la Sibiu, însă îi solicită președintelui Klaus Iohannis să ceară acolo aderarea României la spațiul Schengen și încetarea Mecanismului de Cooperare și Verificare. Reamintim că Viorica Dăncilă s-a arătat deranjată de faptul că nu participă la acest Summit. La rândul său, Iohannis a ironizat-o pe Dăncilă, spunând marți că cine dorește poate să participe la concertul din Piața Mare, fiindcă acccesul e ”la liber„.

După ce a fost ironizată, Viorica Dăncilă a încercat, miercuri, printr-o declarație făcută la începutul ședinței de Guvern, să își dovedească importanța pe care o are ca premier, trasându-i sarcini președintelui.

„Am încercat să construiesc o relație normală cu o instituție a statului român pentru beneficiul României și al românilor. Acest lucru nu a fost o rugăminte, a fost un gest de normalitate. Văd realitatea, văd că interesul personal, interesul electoral al președintelui Iohannis este cel care contează. Îi solicit domnului președinte Iohannis ca în cadrul Summit-ului de la Sibiu să ceară aderarea noastră la spațiul Schengen și încetarea Mecanismului de Cooperare și Verificare, pentru că orice reuniune trebuie să aibă un rezultat concret pentru cetățeni. În rezultatele acestui Summit trebuie să se regăsească și interesele României și ale românilor”, a declarat miercuri Dăncilă, la începutul ședinței de Guvern.

Premierul Viorica Dăncilă a declarat vineri, referindu-se la participarea la summitul UE de la Sibiu, din 9 mai, că nu a fost invitată încă, întrebându-se cum putem vorbi noi de unitate când premierul României, care deţine preşedinţia rotativă, nu este prezent pentru a vorbi despre realizările preşedinţiei române a Consiliului UE.

Sâmbătă, Viorica Dăncilă a declarat că, dacă va fi invitată, va participa la summitul şefilor de stat şi de guverne din 9 mai de la Sibiu, dar nu se va ruga de nimeni pentru a participa la eveniment. Dăncilă spunea că nu este ”supărată” că nu a fost invitată, pentru că nu ar rezolva lucrurile şi preferă să gândească pozitiv. ”Eu sper ca acest summit să iasă cât mai bine, este important pentru noi ca ţară”, a spus premierul.

Fostul preşedinte Traian Băsescu afirma că în spaţiul public „se revarsă necunoaşterea despre Uniunea Europeană”, prin faptul că jurnalişti şi politicieni „deplâng faptul că doamna Dăncilă încă nu a fost invitată la Sibiu”. El explică că ea nici nu va fi invitată la lucrările Consiliului European şi subliniază diferenţa între această instituţie şi Consiliul Uniunii Europene. „Doamna premier Dăncilă prezidează Consiliul Uniunii Europene (acolo unde merg miniştrii), în timp ce preşedintele Iohannis prezidează Consiliul European, care este altă instituţie. (…) Doamna premier Dăncilă nu va putea fi invitată la lucrările Consiliului European (vezi Tratatul de la Lisabona), dar va putea fi invitată la recepţie şi prezentată de preşedinte”, susţine Băsescu.