0 comments

Zilele Culturii Sefarde la București

by on 13 mai 2019
 

În zilele de 14, 15 si 16 mai 2019, Centrul „Goldstein Goren” din cadrul Universitaţii din Bucureşti si Institutul Cervantes, în colaborare cu Ambasada Spaniei în România și Red de Juderías de España, în parteneriat cu Ambasada Argentinei în România, organizează, la sediul Institutului Cervantes (Bulevardul Regina Elisabeta nr. 38, București) cea de-a șasea ediție a Zilelor Culturii Sefarde la București.Intrarea liberă în limita locurilor disponibile, rezervari la email cultbuc@cervantes.es

Evenimentul, deja tradițional în spațiul cultural românesc, va beneficia în acest an de prezența unor personalități de prestigiu în studiul culturii sefarde și se va desfășura după următorul program:

Marți, 14 mai 2019, ora 18.00, Sala de Expoziții a Instituto Cervantes

Vernisajul expoziției Descoperă Sefarad, expoziție de fotografie care imagini din 18 orașe spaniole cu o bogată moștenire culturală sefardă. Expoziția este realizată în parteneriat cu Red de Juderías de España (Rețeaua orașelor cu patrimoniu sefard din Spania – Ruta Sefardă)

Prezintă:

E.S. Dl. Manuel Larrotcha – Ambasadorul Spaniei în România;

Rosa María Moro de Andrés – Directoarea Institutului Cervantes la București;

Conf. Univ. Dr. Felicia Waldman – Centrul „Goldstein Goren”, Universitatea București;

Marta Puig – Manager Red de Juderías (Spania)

În continuarea vernisajului, în Sala Auditorium a Instituto Cervantes, va avea loc un mini Recital de Muzică Ladino susținut de Liat Farris-Twaina, acompaniată de pianista Ileana Avram, narator – Cornelia Ioana Clej.

Expoziția fotografică „Descubre Sefarad“ (14 mai – 30 iunie), realizată cu sprijinul Red de juderías de España, prezintă imagini din 18 de orașe spaniole care dețin un bogat patrimoniu sefard. Expoziția, constând în 20 de fotografii din cartiere evreiești spaniole actuale, este însoțită de un mic catalog disponibil în limba română, precum și de un colț unde vizitatorii se pot bucura de câteva titluri în limba spaniolă și ladino.

Red de juderías de España Rețeaua de cartierele evreiești din Spania-Sefarad este o asociație publică non-profit, care are ca scop protejarea si conservarea patrimoniul urban, arhitectural, istoric, artistic și cultural sefard din Spania, dezvoltarea de proiecte culturale și turistice, precum și schimburi de experiențe naționale și internaționale. Fondată în 1995, reunește 18 orașe: Avila, Barcelona, Caceres, Calahorra, Córdoba, Estella, Hervas, Jaén, Leon, Monforte de Lemos, Oviedo, Plasencia, Ribadavia, Segovia, Tarazona, Toledo și Tudela. La nivel european, Rețeaua este membru fondator al AEPJ (Asociația Europeană pentru Conservarea și Promovarea Patrimoniului Evreiesc) cu care lucrează la dezvoltarea Rutei Europene a Patrimoniului Evreiesc.

http://www.redjuderias.org

Miercuri, 15 mai, ora 18:00, Sala Auditorium

Masă rotundă: Moștenirea sefardă în Europa

Participă:

– Paloma Díaz Mas – Profesor de Cercetare la CSIC (Consiliul Superior pentru Cercetări Științifice din Spania);

Leah Davcheva / Director al centrului pentru Educație și Cercetare interculturală „Aha Moments”, Sofia (Bulgaria);

José Antonio Lisbona – istoric, politolog (Spania)

Moderator: Conf. Univ. Dr. Felicia Waldman – Centrul Goldstein Goren, Universitatea București

Evenimentul va avea traducere simultană.

Joi, 16 mai, ora 18:00, Sala Auditorium

Sefarzii și comunitatea evreiască de dincolo de Atlantic, în teatru și film

Proiecții de film în parteneriat cu Ambasada Republicii Argentina în România

Se vor proiecta documentarele:

En busca de Sefarad (Pe urmele sefarzilor), regia Carina Gurovitz și Paula Castiglioni, Argentina, 2017, 44 minute, v.o. spaniolă, subtitrare în engleză.

El teatro Idish en Argentina, regia uri Gordon, protagonist Moisțes Berko Jablkowski, Argentina, 1991, 27 minute, v.o. spaniolă și idish, subtitrare în limba română.

Participă:

Dl. Carlos María Vallarino – Consilier al Ambasadei Republicii Argentina în România

Dr. Renée Jablokowski – Consilier pentru Educație al CEP / Centrul de Educatie pentru Participare (Argentina)

Dr. Tomás Leivi – Coordonatorul Departamentului de Psihanaliză și Drepturile Omului, CEP, Argentina

Intrarea libera, numar limitat de locuri. Va rugam rezervati loc printr-un mesaj pe adresa cultbuc@cervantes.es

Marta Puig (absolventă a Facultății de Inginerie Industrială din cadrul Universității Pontificia de Comillas din Madrid) este specialist în management și administrarea afacerilor. A lucrat mare parte din cariera sa profesională în companii private, în sectorul telecomunicațiilor. În 2007, și-a schimbat cariera profesională, a participat la alegeri municipale și a făcut parte din echipa guvernamentală a unui oraș de 50.000 de locuitori. Timp de 4 ani s-a ocupat domeniile transformării digitale, personale, finanțelor și patrimoniului. După această experiență, decide să-și formeze propria firmă de consultanță pentru a sprijini Gestionarea Politicii Publice și Transparența Municipală, până în 2015 cînd i se propune Managementul Red de Juderias de España / Rețeaua Cartierelor Evreiesti din Spania, post în care a reușit să implementeze experiențele profesionale anterioare.

Liat Farris-Twaina, a absolvit Universitatea Tel-Aviv, Facultatea de performing Arts, Facultatea de Teatru, Actorie și Regie. A continuat studiile muzicale la Școala de Interpretare vocală și corală Colegiul Levinsky din Israel. Din 2000, Liat Farris-Twaina a interpretat o varietate de compoziții muzicale, atât în calitate de solist, cât și în ansambluri de cameră. Este colaboratoare și solista la Teatrul Evreiesc de Stat din București. În ultimii ani, opera sa muzicală se axează pe folclorul evreiesc, prezentând un mozaic de muzică evreiască veche și modernă în limbile idiș, ladino și ebraică. Printre proiectele sale muzicale se numără: „Cântecul va continua” – Festivalul Internațional de Teatru și Muzică „Tes”, „Pasărea efemeră”, „Trandanfirul Sionului”.

Pianista Ileana Avram, a absolvit pedagogia muzicala la Bucuresti Universitatea Națională de Muzică București. În peste 20 de ani de activitate ca pianist acompaniator și profesor, a participat cu studenții la numeroase concursuri naționale și internaționale, olimpiade de muzică și recitaluri și a avut, de asemenea, colaborări cu studenți de muzică în cadrul schimburilor internaționale. De asemenea, a fost membru al mai multor jurii la diferite concursuri muzicale.

Paloma Diaz-Mas (Madrid, 1954) este in prezent de Profesor de cercetare al Consiliului Superior pentru Cercetare Științifică (CSIC) din Madrid și, timp de aproape 18 de ani, a fost profesor de literatură la Universitatea din Țara Bascilor. În CSIC conduce, din 2009, programul de cercetare „”Los sefardíes ante sí mismos y sus relaciones con España”, iar unul dintre rezultatele acestui program de cercetare este site-ul Sefardiweb (http://sefardiweb.com/). Principalele sale interese de cercetare sunt cultura diasporei sefarde, precum și literatura hispanică de transmisie orală, cu o atenție specială dedicată genului romancero, subiecte pe care le-a tratat și publicat în mai multe cărți și în mai mult de o sută de articole. Este, de asemenea, autoare de romane și povestiri, cum ar fi El rapto del Santo Grial / Răpirea Sfântului Graal (1984), El sueño de Venecia /Visul de la Veneția, 1992, (Premiul Herralde pentru roman), La tierra fértil / Pământ fertil (1999, Premiul Euskadi), Como un libro cerrado / Precum o carte închisă (2005) si Lo que aprendemos de los gatos / Ce invățăm de la pisici (2014). Cel mai recent roman al său se intitulează Lo que olvidamos / Ceea ce uităm (2017).

José Antonio Lisbona Martín (Barcelona, 1961) licențiat în Științe Politice al Universității Complutense din Madrid, Master în Relații Internaționale al Universității Sorbona din Paris. Jurnalist cu experiență de mai bine de 25 de ani, a colaborat cu numeroase publicații și mass media naționale și internaționale printre care menționămziarele La Vanguardia și El País, apoi agenția EFE, Televiziunea Spaniolă și Radio France Internationale. Ca specialist și cercetător în domeniul evreilor în secolul XX în Spania, în relațiile dintre Spania și Israel și lumea arabă, precum și în Politică Externă Spaniolă, este autor a trei volume de cercetare: “Retorno a Sefarad. La política de España hacia sus judíos en el siglo XX” (Întoarcerea la sefarad. Politica Spaniei față de evreii săi în Secolul XX, 1993), “Samuel Hadas. Embajador de Israel al Servicio de la Paz” (2011) / “Samuel Hadas. Ambasador al Israelului în slujba Păcii” și “España-Israel. Historia de unas Relaciones Secretas”(2002) / “Spania-Israel. Istoria unor relații secrete”, pentru acesta din urmă fiind laureat la Ierusalim cu Premiul Samuel Toledano în anul 2001.

În ianuarie 2012 i se acordă Premiul “Samuel Hadas, a la Amistad España-Israel” alături de Președinții Felipe González și José María Aznar, de Jordi Pujol,Esperanza Aguirre și de alți intelectuali și politicieni spanioli de seamă.

Este Membru al Consiliului Asesor al Centrului Sefarad-Israel, organism dependent de Ministerul pentru Afaceri Externe și Cooperare al Spaniei și, de asemenea, este membru fondator al Society for Sefardic Studies, parte a The Mandel Institute of Jewish Studies a Universității Ebraice din Ierusalim. Face parte din Catedra Spania-Israel a Universității Juan Carlos I din Madrid unde predă discipline precum Istoria Evreilor în Spania Contemporană și Politica Externă a Spaniei cu privire la Orientul Mijlociu.

Leah Davcheva, Ph.D. lucrează în domeniul limbilor străine și al interculturalității de peste douăzeci de ani. Este consultant și mediator intercultural la AHA Moments, Centre for intercultural learning, education and research, cu sediul la Sofia, Bulgaria. Leah lucrează cu educatori, tineri și practicieni în afaceri pentru a îi ajuta în dezvoltarea personală și colectivă. Este interesată de cronologia interculturală a migrației (atât din punct de vedere istoric, cât și în prezent), diversitatea lingvistică și culturală în Balcani, reciprocitate și incluziune.

Leah Davcheva a condus, de asemenea, mai multe proiecte de cercetare bazate pe narațiune, inclusiv proiectul Tales of Ladino.