0 comments

Ludovic Orban: 30 de ani în PNL și o luptă singur împotriva tuturor

by on 25 septembrie 2021
 

Din postura de lider al PNL, în prezent președinte al Camerei Deputaților, fost premier, fost ministru al Transporturilor, fost viceprimar, Ludovic Orban vrea să-și continue cariera politică și țintește cea mai înaltă funcție în stat – cea de președinte al României. Pentru a ajunge candidatul liberalilor la Președinție trebuie să câștige bătălia internă din partid și să-și mențină fotoliul de presedinte PNL. O luptă complicată, în care avantajul este experiența sa politică, iar marele dezavantaj alinierea la start a președintelui Klaus Iohannis alături de contracandidatul său, Florin Cîțu.



Ludovic Orban s-a înscris în PNL acum 29 de ani, urcând pas cu pas scara de putere: a fost consilier local, viceprimar al Capitalei, ministru al Transporturilor, parlamentar şi prim-ministru.

Ludovic Orban are 58 de ani, este căsătorit, are un copil și locuiește în Ilfov. Născut și crescut în Brașov într-o familie interetnică – tatăl maghiar, mama – româncă, Ludovic Orban și-a făcut studiile în Brașov. A absolvit Liceul „Andrei Şaguna” în 1982 și Facultatea de Tehnologia Construcțiilor de Mașini. Primul loc de muncă a fost la Tractorul Brașov, unde a lucrat ca inginer tehnolog. În perioada 1991-1992, Ludovic Orban a fost redactor la cotidianul Viitorul Românesc. Începând din 1992 și până în 2002 a avut acces și a participat la patru programe internaționale în SUA, Marea Britanie și Germania.

Cum arată cariera politică a lui Ludovic Orban

La 29 de ani a intrat în politică și s-a înscris în PNL-Aripa Tânără, partidul care a căpătat ulterior numele de Partidul Liberal (PL ’93). În același an a absolvit Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative – studii postuniversitare la Facultatea de Ştiinţe Politice.

  • 1993 – 1997: consilier local din partea PNL
  • 1999 – 2000: secretar de Stat, şef al Departamentului Informaţiilor Publice al Guvernului
  • martie 2000 – mai 2001: secretar de Stat, preşedinte al Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici
  • 2002: este ales președinte al PNL București
  • 2004 – 2007: este ales viceprimar al Capitalei

A fost propulsat în 2007 ca ministru al Transporturilor în Guvernul Tăriceanu, funcție în care a stat până în 2008.

În 2008 și 2012 a candidat la Primăria Capitalei, dar a pierdut în fața candidatului susținut de PSD, Sorin Oprescu.

Ludovic Orban s-a remarcat drept un critic virulent al conducerii PNL, atât în perioada în care partidul era condus de Călin Popescu-Tăriceanu, cât și atunci când în fruntea formațiunii s-a aflat Crin Antonescu.

La congresul PNL din 2009, Ludovic Orban a candidat și a fost ales prim-vicepreședinte al partidului. A făcut parte din echipa lui Crin Antonescu, care a reușit să-l detroneze pe Călin Popescu-Tăriceanu. La doar un an de la alegerea în funcție, Orban a intrat în conflict direct cu Crin Antonescu și și-a pierdut funcția.

În 2011, Ludovic Orban s-a opus alianței PSD-PNL, USL, și a fost singurul lider PNL care a susținut că amestecarea stângii cu dreapta nu este sănătoasă pentru democrație.

Are la activ trei mandate de deputat. Primul mandat a fost în legislatura 2008-2012, când a fost și vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor. În 2012-2016 a avut al doilea mandat de deputat PNL și a candidat la șefia partidului împotriva Alinei Gorghiu, dar a pierdut fără drept de apel. În 2015, a fost lider ales lider de grup PNL la Camera Deputaţilor si vicepreședinte al Camerei până în 2016.

În 2016, a fost propus pentru a treia oară candidat la Primăria Bucureștiului, în locul lui Cristian Bușoi care s-a retras din cursă. Orban a renunțat la candidatură după ce DNA l-a pus sub acuzare pentru că și-ar fi folosit funcția și ar fi cerut 50.000 de euro de la omul de afaceri Tiberiu Urdăreanu ca să își susțină campania electorală. Trimis în judecată, a fost achitat definitiv în martie 2018 de către Înalta Curte de Casație și Justiție.

A fost ales președinte al Partidului Național Liberal în 2017.

Cu doar un an înaintea alegerilor generale, Ludovic Orban a devenit premier, la propunerea președintelui Klaus Iohannis și după ce Guvernului Dăncilă i-a fost retrasă încrederea în Parlament. În octombrie 2019, PNL, sub conducerea lui Orban, a reuşit să răstoarne Guvernul Dăncilă.

Orban a condus un guvern minoritar până în decembrie 2020, când PNL, erodat de criza sanitară, a pierdut alegerile parlamentare în faţa PSD. PNL a ajuns totuși la guvernare în alianță cu USR-PLUS şi UDMR, cu Florin Cîţu premier. Ludovic Orban a devenit preşedinte al Camerei Deputaţilor, fiind la al treilea mandat în Parlament.

Ludovic Orban candidează la preşedinţia PNL cu moţiunea ”Forţa Dreptei”, care propune, printre altele, referendum intern pe model USR, ”fără penali în funcţii publice”, promovarea credinţei creştine şi a naţiunii, repararea legilor justiţiei, apărarea capitalului autohton.


Ce avere are liderul PNL

Potrivit declarației de avere actualizată în 2021 pe site-ul Camerei Deputatilor, Ludovic Orban şi soţia sa, Mihaela Orban, nu au în proprietate niciun teren. Liderul PNL locuiește în județul Ilfov, unde are o casă de 200 de metri pătrați în satul Dobroeşti.

Președintele PNL este proprietarul unui autoturism Volkswagen Passat, fabricat în anul 2007.

La capitolul conturi bancare, Orban a menționat că soția sa deține două conturi curente, unul la Raiffeisen – în valoare de 5.517 euro, şi unul la BCR – în valoare de 8.259 euro, un cont deschis la Unicredit Bank în 2002 în valoare de 13.308 lei și un depozit deschis în 2020 în valoare de 50.000 de lei.

În ceea ce privește veniturile, Ludovic Orban a încasat în anul fiscal 2020, pentru consultanță tehnică la firma SCP Doru Trăilă și Asociații, 90.239 de lei și salariul de prim-ministru – 27.320 lei.

În 2019, când și-a publicat declarația de avere în calitate de premier, Ludovic Orban a notat la venituri nete suma de 37.000 lei, echivalentul a 3.000 de lei pe lună.

Întrebat de jurnaliști cum a trăit cu 3.000 de lei pe lună, explicația liderului PNL a fost:

  • “Sunt un om simplu, care pot spune chiar că sunt auster şi cheltuielile pe care le fac sunt cheltuielile pe care le face orice om normal. Sigur că în viaţă ai ani mai buni, ani mai răi, luni mai bune, luni mai rele, nu întotdeauna trăieşti strict din venitul pe care îl încasezi pe parcursul unui an, ci şi din veniturile pe care le-ai avut anterior sau din alte cheltuieli. (…) Faptul că au existat anumite, să le spunem, perioade în care să spun nu am înregistrat venituri, şi aici vreau să reţineţi că nu m-am dus şi nu am cerut niciun ajutor de şomaj în perioada respectivă“, a declarat Ludovic Orban.