0 comments

Noaptea Muzeelor, la a 15-a ediție în România: Ce instituții participă la eveniment

by on 18 mai 2019
 

Evenimentul european Noaptea Muzeelor ajunge, sâmbătă, la cea de-a 15-a ediție în România și beneficiază de o participare susținută și a instituțiilor de nișă, atât în București, cât și în țară, anunță organizatorii, Rețeaua Națională a Muzeelor din România (RNMR), potrivit Mediafax.

Anul acesta, Noaptea Muzeelor „ar putea fi numită și una a muzeelor de nișă, a cartierelor creative și a studiourilor pentru experimente artistice și culturale: Muzeul Recordurilor București, Muzeul Corului Madrigal, Muzeul Virtual Qreator București, Casa Over4 Bucuresti, Kaustik București, Muzeul Cineastului Amator Reșita, Rope Street Brașov, The Institute București. Avem și entități muzeale sau culturale noi, chiar și biserici, aflate la prima lor prezență de Noaptea Muzeelor: Muzeul de Artă Recentă București, Memorialul Gherla și Memorialul Rezistentei și Opresiunii Bihor, Galeria de Stări și Obiecte București, Teatrul de Revistă Tănase București, Forum Apulum Alba-Iulia, Vadon Cinegetica Sf. Gheorghe, Muzeul Arcani Gorj, Galeria Alchimia Iasi, Atelierul Geza Vida din Baia-Mare, Biserica Evanghelică Sibiu”, arată organizatorul, Rețeaua Națională a Muzeelor din România.

La eveniment și-au anunțat prezența instituții din Alba Iulia, Arad, Argeș, Bacău, Baia Mare și județul Maramureș, Bihor, Bistrița, Botoșani, Brașov, Buzău, Călărași, Cluj, Constanța, Covasna și Sf. Gheorghe, Craiova, Dâmbovița, Galați, Giurgiu, Iași, Ilfov, Caraș Severin, Hunedoara, Ialomița, Satu Mare, Teleorman, Miercurea Ciuc, Oradea, Ploiești și județul Prahova, Sibiu și Mediaș, Suceava, Târgu Jiu, Timișoara, Tulcea, Vaslui și Zalău.

„Muzeul este principalul agregator al serii, deși în cadrul evenimentului se adaugă și alte tipuri de organizatii participante, toate acestea având drept rezultat o noapte a creativității, a intervențiilor artistice, a experimentelor și a inovațiilor culturale. Spațiul public se umple de sute de camere urbane unde se întamplă lucruri și unde oamenii au parte de o mulțime de surprize artistice”, spun promotorii evenimentului.

În București, la Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa”, la 18.00, începe programul rezervat One night gallery prin care „Natura prinde viață” printr-o colaborare cu o cunoscută companie de produse electronice.

De asemenea, la Muzeul Municipiului București vor fi expoziții, spectacole de teatru, concerte și o expunere specială a Muzeului Naţional Prado din Madrid, Spania.

Palatul Suțu oferă vizitatorilor șase reprezentații ale Teatrului Masca, precum și un concert la miezul nopții susținut de soprana Arlinda Morava, mezzosoprana Adriana Alexandru și Bucharest Ladies Cvintet.

Totodată, între 21.30 – 22.00, după ce a călătorit pe bicicletă prin București, poposind la alte patru instituții muzeale, #CelMaiMicMuzeuDinRomania ajunge la Palatul Suțu. El conține un singur exponat – costumul renascentist de damă Madrigal care, de peste 56 de ani, reprezintă un blazon al identității și prezenței scenice a Corului Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”. În acest ultim popas, micul #muzeu va fi expus de corurile de copii și tineri din Programul National Cantus Mundi, într-un performance artistic menit să aducă emoție și voioșie.

Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu” va avea deschisă expoziția permanentă „Descoperim împreună Universul: Expoziție de Astronomie”, al cărei subiect este sistemul solar, ilustrarea locului nostru în Univers. Și, dacă cerul este senin, se vor putea face observații astronomice.

Muzeul Național al Țăranului Român participă la manifestare, între orele 18.00 – 21.00, cu expoziția temporară „București 100”, deschisă la Sala Irina Nicolau, un concert de cânt coral al copiilor din două coruri din cadrul Programului Național Cantus Mundi și cu oferta comercianților de la târgul Tradiții și meșteșug, din curtea interioară, dar și cu două filme despre artă, în cadrul Cinema Muzeul Țăranului.

În clădirea BCR din Piața Universității este deschisă expoziția centrală a celei de-a șaptea ediții a Romanian Design Week, cu peste 200 dintre cele mai bune proiecte realizate în ultimul an de designeri, graficieni și arhitecți români. Expoziția, cea mai complexă de până acum, reunește cinci categorii – Arhitectură, Design de Produs, Design Grafic, Fashion și Multidisciplinar.

Între prezențele inedite în cadrul evenimentului se numără și Green House Museum, din Pache Protopopescu 66, casa solară EFdeN ce a reprezentat România la competiția internațională „Solar Decathlon Middle East-2018” revenită cu premii importante.

La Palatul Universul va fi inaugurat cu această ocazie Creative Quarter Design Festival, între 20.00 și 1.00 fiind deschise trei expoziții Made in Creative Quarter, Mnemonics și Uyda de Ubikubi.

Programul complet al evenimentelor din cadrul Nopții Muzeelor poate fi consultat pe site-ul noapteamuzeelor.org.

Noaptea Muzeelor este un eveniment european desfășurat la nivel internațional și aflat anul acesta la a 15-a ediție. Inițiata de Ministerul Culturii și Comunicării din Franța și patronată în prezent de Consiliul Europei, de UNESCO și de Consiliul Internațional al Muzeelor, manifestarea adună mii de muzee și instituții culturale din zeci de țări europene care își păstrează deschise porțile în aceeași noapte. Potrivit organizatorilor, cu această ocazie, milioane de europeni sărbătoresc cultura ieșind pe străzi în aceeași noapte, însoțiți de prieteni și familii.

Anul acesta, evenimentul este sărbătorit în toată Europa sâmbătă. Cu toate acestea, există unele țări, precum Luxemburg, care serbează acest eveniment într-o altă dată, deși principiile și scopul rămân aceleași.

Site-ul oficial al evenimentului european, nuitdesmusees.culturecommunication.gouv.fr/, a lansat #MuseumChallenge, o provocare prin care publicul este îndemnat să publice pe rețelele sociale fotografii care să prezinte în paralel același muzeu în ani diferiți.

„Noaptea Muzeelor este un eveniment care contribuie la conturarea identitatii noastre culturale europene”, spune fostul ministrul al Culturii și Comunicarii din Franța și actualul director general UNESCO, Audrey Azoulay.

În România, evenimentul este organizat de Rețeaua Națională a Muzeelor din România, membru în conducerea celei mai mari rețele pan-europene a muzeelor Network of European Museum.